Krimi

2024.03.06. 15:25

Portik Tamás újabb 20 év fegyházat kapott

Portik Tamás két gyilkosság miatt kapott újabb 20 év fegyházat szerdán.

MW

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A különböző gyilkossági ügyekben már kiszabott több évtizedes szabadságvesztését töltő Portik Tamást szerdán a Fővárosi Ítélőtábla újabb 20 év fegyházra ítélte másodfokon, jogerősen, két 1990-es évekbeli gyilkossági ügyben.

 

Portik Tamás újabb 20 év fegyházat kapott 2024. március 6-án. Portik Tamás jelenleg is életfogytiglani büntetését tölti, miután Fenyő János meggyilkolása miatt 2024. február 8-án elítélték
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A tábla közleményéből kiderül, hogy az elsőrendű vádlott bűnösségét ezúttal az 1996-ban az ügetőn L. Cs. sérelmére aljas célból elkövetett emberölési kísérlet és az 1999-ben Gy. J. sérelmére előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében mondták ki felbujtóként, s ezért szabtak ki 20 év fegyházat.Portik Tamás újabb 20 év fegyházat kapott

Portik Tamást korábban már Prisztás József 1996-os meggyilkolása és a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai robbantás ügyében jogerősen elítélték felbujtóként. Legutóbb Fenyő János médiavállalkozó szintén 1998-as meggyilkolása ügyében mondták ki a bűnösségét felbújtóként. A Fenyő-ügyben február 8-án kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék életfogytiglannal sújtotta Portik Tamást.

A tábla közleménye szerint az elsőrendű vádlott - a vele szemben született jogerős ítéletekből megállapíthatóan - több ember haláláért felelős. Ezek a cselekmények kivétel nélkül a vádlott és társai köré szerveződő bűnözői kör érdekeit szolgálták, céljuk volt ennek a bűnözői csoportnak a további erősödése a konkurencia kiiktatása révén, az üzleti érdekek védelme, illetve a büntetőjogi felelősségre vonás elkerülése.

Emlékeztetnek: az elsőrendű vádlotthoz köthető bűncselekmények a kilencvenes évek második felében komoly össztársadalmi felháborodást váltottak ki, és alapjaiban ingatták meg az állampolgárok biztonságérzetét. 

Ezek a tények jól mutatják az elsőrendű vádlott személyében rejlő igen komoly, a magyar büntető igazságszolgáltatás történetében is kivételesen kiemelkedő mértékű társadalomra veszélyességet. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a vádlotthoz köthető bűncselekmények a közvélemény számára mára már inkább történelmi eseményekként jelennek meg.

A bűncselekményekkel összefüggésbe hozható bűnözői csoport már az ezredforduló környékén beszüntette tevékenységét, több érintett meghalt, mások jelenleg is szabadságvesztés büntetést töltenek. Így a vádlott sem jelent már olyan mértékű fenyegetést a közbiztonságra, amely életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indokolná - írták.

Borítókép: A másodrendű vádlott Portik Tamás, Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető büntetőperének tárgyalásán a Fõvárosi Törvényszék épületében 2024. február 8-án. Gyárfás Tamást akkor hét év fegyházbüntetésre, Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Fenyő János médiavállalkozó 26 évvel ezelõtti meggyilkolása ügyében első fokon a Fővárosi Törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában