Megemlékezés

2024.04.12. 10:35

A holokauszt áldozataira emlékeztek

Kanalas Ottilia

Forrás: Fotók: Sipeki Péter

Egykoron nagyobb létszámban éltek zsidók Nagykállóban is, azonban az 1944-es deportálások következtében nagyon kevesen élték túl a II. világháború borzalmait. A holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából az áldozatokra emlékeztek csütörtök délután a Nagykállói Zsidó Hitközség szervezésében. A zarándokház udvarán megtartott köszöntő gondolatok elhangzása után Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója idézte fel a tragikus történelmet, a koncentrációs táborok poklát, a zsidó emberek elpusztítását. A mártírokért emlékimát mondott Csatlós Tamás, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség kántora, majd szabadtéri koncertet adott Nógrádi Gergely főkántor, Fellegi Balázs és Teszter Nelli zongoraművész.

Az eredeti tervek szerint a megemlékezés fáklyásmenettel fejeződött volna be a településen, a szervezők azonban áthelyezték egy későbbi időpontra az emlékmenetet, mivel nagyon lehűlt  a levegő az esti órákra. Az emlékmenet egyébként a Nagykállói Zarándokháztól indult volna el, s a zsidósághoz kötődő épületeket érintette volna.

(Az ünnepi megemlékezésről bővebben is beszámolunk majd.)

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!