Elismerés

2023.07.07. 12:30

Nemzetközi díjat nyert az Áldozatok 2006 című dokumentumfilm

Skrabski Fruzsina és Bodoky Tamás alkotása a Cinematic European Film Festival Legjobb dokumentumfilmek csoportjának díját kapta meg az idei szemlén – írja a Magyar Nemzet.

MW

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke a Kopp Mária Emlékév záró és Kopp-Skrabski díjátadó rendezvényén Budapesten

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Magyar Nemzet ismerteti, hogy filmfesztivált tanárok, diákok, filmrendezők, zenészek és írók hozták létre a filmkészítés iránti szeretetből és szenvedélyből. Évente tartják meg a rangos seregszemlét a craiovai régióban, a dél-erdélyi Bányán (Bania). 

Az alapítók igyekeznek korlátozások és határok nélkül ösztönözni mindenki művészi látásmódját, aki szenvedélyesen szereti a filmet. A fesztivált a kultúrák, a nemzetek és az emberek közötti kötelékként jegyzik.

Megválasztják a legjobb rövidfilm, játékfilm, forgatókönyv, animáció, illetve dokumentumfilm kategóriákban benyújtott alkotásokat, illetve megválasztják a legjobb rendezőt, operatőrt, vágót, színészt, női főszereplőt és mellékszereplőket, a legjobb diákfilmest, a legkiválóbb hang- és jelmeztervezést, sminket és filmplakátot is.

A Cinematic European Film Festival idei szemléjére három művel is jelentkezett alkotótársaival Skrabski Fruzsina: az Áldozatok 2006-tal, a Megörökölt gyalázattal és az Ezüstcsapattal.

A magyar alkotók végül a dokumentumfilm kategóriában arattak sikert. 

Skrabski Fruzsina és Bodoky Tamás (az Átlátszó főszerkesztője) Áldozatok 2006 című filmje nyert különdíjat, amelyet 2021-ben mutattak be.

A tényfeltáró dokumentumfilm a 2006-os MTV-székház ostroma és azt követő zavargások során megsérült civil és rendőr áldozatoknak állít emléket.

A kordokumentumnak számító alkotás korábban nem látott amatőr és profi felvételeket is tartalmaz,

amelyben rendőrök, áldozatok, szemtanúk, ügyvédek és az ügyészség is megszólal. A mű eredeti premiervetítése 2021. október 20-án volt.

Remélem, minél többen megismerik külföldön is a 2006-os államterror borzalmait

 – írta az elismerés után Skrabski Fruzsina a közösségi oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában