Elismerés

2023.10.23. 21:41

Végh Attila kapta az írószövetség Arany János-díját

Kiemelkedő irodalmi munkásságáért Végh Attilának ítélte oda az idén az 1995-ben alapított Arany János-díjat a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványának kuratóriuma; az elismerést a szövetség hétfői rendezvényén adták át, Budapesten.

MW

Az Arany János-díjjal kitüntetett Végh Attila költő Budapesten 2023. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára ünnepi beszédében az 1848-as és az 1956-os forradalomra emlékezve kiemelkedően fontosnak nevezte az írástudók, a társadalom szellemi elitjének felelősségét.

SZENTMÁRTONI János; GÉRECZ Attila
Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc emléktáblájánál és a Gérecz Attila-emléktáblánál, Budapesten 2023. október 23-án
Fotó: Balogh Zoltán

Úgy fogalmazott, az írók, az írástudók felelősséget viselnek a nemzet és a társadalom mentális állapotáért; minden forradalom gyújtópontjában a szellemei elit, az írástudók állnak. Hangsúlyozta, hogy 

az íróknak mindig a tiszta beszéd és őszinte gondolatok pártján kell állniuk.

Szentmártoni János felidézte, hogy 1956-ban íróink jelentős része bekapcsolódott az eseményekbe. Illyés Gyula, Kassák Lajos, Németh László, Szabó Lőrinc, Háy Gyula, Tamási Lajos példáját hozta fel, kiemelve Gérecz Attilát, aki fegyverrel a kezében esett el.

Utalva 1956-ra, de a jelenkorra is, kiemelte, hogy óvakodni kell a kártékony ideológiáktól, mert ez nem csak személyes ügy.

Hangsúlyozta: 

egy író téveszmékkel is képes lehet rajongótábort toborozni, hogy olvasói a demokráciát diktatúrának, az erkölcstelenséget erénynek lássák és normaként fogadják el, a káoszt új rendnek, a gyökértelenséget, a káros szenvedélyek gátlástalan kiélését pedig vonzó életformának gondolják.

Hozzátette, az írástudók árulása ciklikus, sokan megteszik ma is, de 

a felelősség nem kikerülhető, mert a lelkével előbb-utóbb mindenkinek el kell számolnia.

Szentmártoni János kitért arra, hogy megszokott életformánk óriási változások előtt áll, nehéz, sőt válságos idők jönnek, az írástudók felelőssége abban is áll, hogy a társadalom túléli-e kártékony ideológiák térfoglalását.

SZENTMÁRTONI János; GÉRECZ Attila
Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára koszorúz az 1956-os forradalom és szabadságharc emléktáblájánál és a Gérecz Attila-emléktáblánál, Budapesten 2023. október 23-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Az ünnepi beszéd után megkoszorúzták az 1956-os és a Gérecz Attila-emléktáblát. A helyettes államtitkár mellett koszorút helyezett el Borbély Rita, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kabinettagja, Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, az Írók Szakszervezetének főtitkára, Turczi István, a Magyar P.E.N. Club főtitkára, Sághy Ildikó, a Lyukasóra folyóirat főszerkesztője, Konkoly Dániel és Pataki Viktor, a Fiatal Írók Szövetségének társelnökei, Borbély László, a Magyar Írók Egyesületének alapító tagja, valamint Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke.

Az eseményen Végh Attila átvette az Arany János-díjat, amelyet az évtizedek során többek között olyan jeles irodalmárok kaptak meg, mint Károlyi Amy, Rónay László, Székely Magda vagy Albert Gábor.

VÉGH Attila
A Térey-ösztöndíjjal idén elismert Végh Attila József Attila-díjas költő, próza- és esszéíró a nagymarosi Duna-parton 2020. október 7-én
Fotó: Czimbal Gyula / Forrás: MTI

A József Attila-díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett író, költő, természetfotós és filmes 1962-ben született Budapesten. Számos műfajban alkot, verseket, novellákat, esszéket, tanulmányokat, regényeket írt. Mostanáig huszonhat kötete látott napvilágot. Az utóbbi években természetfilmjeivel ért el sikereket több nemzetközi filmfesztiválon.

A Magyar Írószövetség 2019-ban alapított Debüt-díját idén is három ifjú szerző kapta: 

Gerencsér Anna író Az ajtó másik oldalán című kötetéért, Polgár Kristóf költő Hamlet retúr című munkájáért, valamint Regős Mátyás költő, író Patyik Fedon élete című könyvéért.

GÉRECZ Attila; REGÕS Mátyás
A Debüt-díjjal kitüntetett Gerencsér Anna író, Polgár Kristóf költő és Regős Mátyás költő, író (b-j) az 1956-os forradalom és szabadságharc emléktáblájánál és a Gérecz Attila-emléktáblánál, Budapesten 2023. október 23-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Gerencsér Anna 1994-ben született Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán végzett, 2019 óta publikál. Polgár Kristóf 1997-ben született Szolnokon, a költészet mellett színművészettel is foglalkozik, 2019-ben végzett Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetem színművészet szakán. Regős Mátyás 1994-ben született Budapesten, művei 2015-től jelennek meg folyóiratokban, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának hallgatója.

A díjazottak kötetei az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában jelentek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában