Evezés

2023.07.15. 19:58

Több mint négyezren evezték át a Balatont (videó)

Több mint négyezren teljesítették szombaton a Hervis Balaton-Átevezés nyolc kilométeres távját.

MW

Szentkirályi Alexandra és Birkás Balázs is vízre szállt

Forrás: Facebook / Szentkirályi Alexandra

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapja szerint mintegy 2300 egység evezett a Zamárdi-Tihany-Zamárdi útvonalon, kilenc kategóriában. A sárkányhajósok reggel kilenc óra után rajtoltak, később a kajakozók, a kenusok és a SUP-osok is vízre szálltak. Az utolsó egység 14 órakor indult el.

Az eseményen vízre szállt többek között Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Németh Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, és Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, sportért felelős helyettes államtitkár is. A sportág korábbi világklasszisai közül ott volt a mezőnyben a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond, az olimpiai ezüstérmes Tóth Dávid, illetve 

23 év után újra összeült Sydney olimpiai ezüstérmes kajakpárosa, Kovács Katalin és Szabó Szilvia.

Schmidt Ádám: a sportolás jobb minőségű életet biztosít

A sportolás jobb minőségű életet biztosít, ezért az a cél, hogy minél több embert sikerüljön rávenni a rendszeres testmozgásra - mondta a sportért felelős államtitkár, a budapesti atlétikai világbajnokság kormánybiztosa az MTI-nek a Hervis Balaton-átevezésen Zamárdiban szombaton.

Schmidt Ádám beszámolt arról, hogy a nyár egyik legnagyobb szabadidősport-rendezvényén a "budapesti atlétikai világbajnokság is jelen van": aki valamilyen kézi hajtású vízi eszközzel teljesíti a nyolc kilométer hosszú Zamárdi-Tihany-Zamárdi útvonalat, részesévé válik a Hétköznapi hős programnak, és féláron válthat jegyet az atlétikai vb-re.

Az államtitkár az augusztus 19. és 27. között a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén sorra kerülő világbajnokság előkészületeiről azt mondta, az év legnagyobb nemzetközi sporteseményéről van szó, "nagyon megfeszített munka zajlik".

Mindannyian mindent megtesznek annak érdekében, hogy a budapesti legyen minden idők legjobb atlétikai világbajnoksága - jelentette ki.

Közölte, az eseményre több mint 200 ország kétezer versenyzőjét, valamint háromezer médiamunkást várnak.

Jelezte, eddig mintegy 216 ezer jegyet adtak el, a vásárlók közel fele külföldi, azaz mintegy 100 ezer turista emiatt látogat Magyarországra.

"A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elégedett az eladott jegyek számával, mi azonban akkor lennénk elégedettek, ha ez a szám megközelítené a 350-400 ezret" - mondta Schmidt Ádám, egyúttal jelezte, hogy a kilencnapos versenyre maximum 400 ezer jegy értékesíthető.

A Hervis Balaton-átevezés szervezői korábban arról tájékoztattak, hogy az esemény 2018 óta hagyománnyá vált, az idei erőpróbáig több mint 15 ezren szelték át a Balatont kajakkal, kenuval, SUP-pal vagy sárkányhajóval.

Az eseményről további érdekes részleteket és fotókat a Sonline hírportálon olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában