Tisztelet

2023.10.03. 14:03

Marco Rossi hivatalosan is magyar állampolgár (videó)

A magyar válogatott szövetségi kapitánya kedd délután Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében tett állampolgársági esküt. Marco Rossinak Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált közösségi oldalán.

MW

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Immáron hivatalosan is magyar állampolgár vagyok! Köszönöm Magyarországnak és a magyar embereknek. Boldog vagyok, hogy tagja lehetek ennek a közösségnek, és minden tőlem telhetőt meg fogok tenni azért, hogy megfeleljek ennek a megtiszteltetésnek. Köszönöm, köszönöm, köszönöm! – írta a Facebookon közzétett bejegyzésében Marco Rossi szövetségi kapitány, aki a keddi eseményen Novák Katalin köztársasági elnökkel is készített közös képet.

Az eskü szövegét Pokorni Zoltán, XII. kerületi fideszes polgármester olvasta fel.

A magyar emberek már régóta szívükbe zárták önöket - mondta a két sportembert köszöntő beszédében Novák Katalin, hozzátéve: "a mai nappal a magyar emberek és önök hivatalosan is igent mondtak egymásra."

Önök egy kölcsönös, szabad döntés eredményeképpen veszik fel a magyar állampolgárságot - hangsúlyozta a köztársasági elnök, hozzátéve: az, hogy a magyar nemzeti válogatottat magyar állampolgárok fogják vezetni, "mindannyiunknak sokat jelent".

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; CSÁNYI Sándor; ROSSI, Marco; NOVÁK Katalin; POKORNI Zoltán
Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya és Cosimo Inguscio, a csapat másodedzője Novák Katalin államfő, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke és Pokorni Zoltán, XII. kerületi fideszes polgármester társaságában, miután magyar állampolgársági esküt tettek Budapesten 2023. október 3-án
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Megköszönte, hogy a magyarok mellett tették le a voksukat, s ami eddig csak a munkahelyet jelentette számukra, ma már a "második hazájukat" is.A mi feladatunk az, hogy olyan ország legyen Magyarország, amelyre önök második hazájukként is büszkék lehetnek. Mi pedig azt várjuk önöktől, hogy büszkék lehessünk a magyar válogatottra - mutatott rá Novák Katalin.

Harminc év elteltével, manapság ismét büszkeséggel tekinthetünk a magyar válogatottra, és örülhetünk annak is, hogy a fiatalok, kamaszok is lelkesednek a magyar sportolókért, ami sokat jelent a mai világban. Ma már a 4:0 az egykori 6:3 - hangsúlyozta Novák Katalin.

Isten éltesse Magyarország legújabb állampolgárait, Marco Rossit és Cosimo Ingusciot!

 - írta közösségi oldalán Orbán Viktor.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke kiemelte, hogy Magyarországon és az egész világban nagy szerepe van a futballnak. Mint mondta, Marco Rossi és Cosimo Inguscio különböző karakter, más a mentalitásuk, de mindketten kiváló szakemberek, keményen dolgoznak.

Felidézte, hogy az 1920-as években sok magyar edző ment Olaszországba dolgozni, s az olasz csapatokkal igen jó eredményeket értek el. Csányi Sándor azt kérte, hogy Marco Rossi és Cosimo Inguscio rója le ezt az adósságot, és tegye világbajnokká a magyar futballválogatottat is.

ROSSI, Marco
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és Cosimo Inguscio másodedző, miután letették a magyar állampolgársági esküt Budapesten 2023. október 3-án
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Ez egy nagyon különleges dolog, ami nem történik meg mindennap az emberrel. Számunkra ez egy nagyon emlékezetes dátum lesz, szeretném megköszönni a magyar embereknek és természetesen a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, hogy támogatták ezt a döntést. Köszönöm a magyar kormánynak is, köszönöm Magyarországnak

 - mondta az M4 Sportnak az 59 éves szakember, majd hozzátette már régóta második otthonaként tekint Magyarországra.

Azt hiszem, azt nem is kell mondanom, hogy mennyire szeretjük a magyarokat és Magyarországot mindketten, így nagyon bízunk benne, hogy minél több örömöt tudunk még okozni a magyar embereknek

 - idézte Ingusciót az MLSZ honlapja.

A rendezvényen részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is.

Rossi 2018 óta irányítja a magyar válogatottat, előtte 2012-től 2014-ig, majd 2015-től 2017-ig a Honvéd vezetőedzője volt. Jelenlegi szerződése 2025-ig szól a magyar szövetséggel, és mindig hangsúlyozta, mennyire hálás a magyaroknak, amiért befogadták és elismerik a munkáját – írja a Nemzeti Sport.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában