Bolgár–magyar

2023.11.15. 17:52

Rossi: egyetlen lépés választ el minket a célunktól

A szövetségi kapitány azt szeretné, ha a magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön megtenné a célja eléréséhez hiányzó utolsó lépést a bulgáriai Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

MW

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban tartott sajtótájékoztatón 2023. november 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Ilian Ilijev, a bolgár labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint játékosainak önbizalmát kell először helyreállítania ahhoz, hogy jobb eredményeket érjenek el, akár már csütörtökön, a magyarok elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

Ilian Ilijev, a bolgár válogatott szövetségi kapitánya és Kiril Deszpodov labdarúgó a csapat sajtótájékoztatóján Szófiában, a Bolgár Nemzeti Edzõközpontban a Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtezõ mérkõzés elõtti napon, 2023. november 15-én
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

"Önbizalom nélkül nem lehet futballozni. Ez a legfontosabb most, mert bár lesz apróbb taktikai változtatás, két nap alatt nem lehet megváltoztatni egy egész csapat játékát - mondta az MTI érdeklődésére a szerdai sajtótájékoztatón az 55 éves szakember, aki októberben a szerb Mladen Krstajicot váltotta a poszton. - Nem volt könnyű most átvenni a nemzeti együttes irányítását, de úgy éreztem, segítenem kell."

Ilijev a magyar csapatról szólva kiemelte, egyik nagy erőssége, hogy a keret jelentős része régóta együtt futballozik. Kifejtette, nem csak Szoboszlai Dominikre kell figyelniük, mert a sérülések ellenére további kiváló labdarúgók is vannak a magyar válogatottban, ugyanakkor kétségtelenül az egyik legproblémásabb kérdésnek nevezte a Liverpool klasszisának semlegesítését.

A bolgár játékosok részéről Kiril Deszpodov csapatkapitány szintén azt hangsúlyozta, hogy tapasztalt és jó csapat a magyar. Felidézte a két gárda márciusi összecsapását, amelyen szerinte alig tudtak gólhelyzeteket kialakítani, elsősorban ezen szeretnének most változtatni.

A komor hangulatú sajtótájékoztatón szóba került a helyszín körül kialakult kínos helyzet is, amely végül kedden, két nappal a találkozó előtt rendeződött. A PAOK csatára az MTI érdeklődésére elismerte, hogy nem volt könnyű ilyen körülmények között a meccsre koncentrálni, de hozzátette, szerencsére végül megoldódott a probléma, így most már százszázalékosan a magyarok elleni találkozóra koncentrálhatnak.

Ilijev hozzátette, senkinek sem volt kellemes a szituáció, sajnálják, hogy végül nem lesznek szurkolók a lelátón, de függetleníteniük kell magukat a körülményektől.

A szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban a lengyel Daniel Stefanski sípjelére közép-európai idő szerint csütörtökön 18 órakor kezdődik a bolgár-magyar zárt kapus mérkőzés, melyet az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetít. Marco Rossi szövetségi kapitány veretlenül éllovas együttese már döntetlennel is bebiztosítja Eb-részvételét, míg győzelemmel biztosan csoportelsőként zár.

Rossi: egyetlen lépés választ el minket a célunktól

Marco Rossi szövetségi kapitány azt szeretné, ha a magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön megtenné a célja eléréséhez hiányzó utolsó lépést a bulgáriai Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

Közel vagyunk a célunkhoz, egyetlen lépés választ el minket az Eb-részvételtől, ezt a lépést pedig csütörtökön meg akarjuk tenni. Ahogy máskor, úgy ezúttal sem döntetlenre fogunk játszani, de akkor sem lennék szomorú, ha egy ponttal távoznánk

 - mondta a szerdai sajtótájékoztatón. A magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakember elárulta, mindenki egészséges a keretben, aki elutazott Szófiába, ugyanakkor nem tartott a csapattal Sallai Roland és Gulácsi Péter.

ROSSI, Marco; MILOS, Kerkez
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és Kerkez Milos, a magyar csapat játékosa a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban tartott sajtótájékoztatón 2023. november 15-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Rossi az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott, hiába váltott szövetségi kapitányt Bulgária, nem hiszi, hogy teljesen más csapatot lát majd, mint márciusban. Hozzátette, ha összetételében túl sokra nem is, de taktikailag számít változtatásra, mert tisztában van azzal, hogy Ilian Ilijev egyben a Csernomorec vezetőedzője, a klubcsapata pedig más rendszerben futballozik, mint eddig a válogatott.

"Több verzióra is felkészültünk, az ellenfél játékosait pedig jól ismerjük" - mondta a bolgárokról Rossi, aki Kiril Deszpodovot emelte ki név szerint, megemlítve azt is, hogy a PAOK csatára korábban Olaszországban is szerepelt. "Bulgáriának ugyan csak két pontja van a csoportban, de több meccsen is balszerencséje volt, legalább három-négy ponttal többje lehetne."

Rossi a mérkőzés helyszíne körül kialakult bonyodalmakkal kapcsolatban megjegyezte, nem olvasta a magyar szövetség kritikus hangvételű közleményét és semmi mást sem, mert nem akart semmivel találkozni az interneten. Ahogy fogalmazott, azért fizetik őket, hogy futballmeccsen szerepeljenek, viszont azt megjegyezte, ehhez hasonlót sem játékosként, sem edzőként nem élt még át.

"Az eső ellenére jó a pálya, játékra alkalmas. Nyerni szeretnénk, ez a legfontosabb" - mondta magyarul Kerkez Milos, aki később angol nyelvre váltott. "Végig úgy számoltunk, hogy játszunk, ennek megfelelően készültünk. Az edzők jó tervet dolgoztak ki a találkozóra".

A húszéves futballista sajnálja, hogy nézők nem lehetnek a stadionban, mivel a zárt kapu ellenére látott magyar szurkolót, amikor a csapat megérkezett a bolgár főváros repterére, illetve aztán a Vaszil Levszki Nemzeti Stadionhoz.

A Bournemouth magyar légiósa az MTI-nek úgy fogalmazott, a hétvégén nem szerepelt a klubjában, így teljesen kipihent és készen áll a mérkőzésre.

A szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban a lengyel Daniel Stefanski sípjelére közép-európai idő szerint csütörtökön 18 órakor kezdődik a bolgár-magyar zárt kapus mérkőzés, melyet az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetít. A veretlenül éllovas nemzeti együttes már döntetlennel is bebiztosítja Eb-részvételét, míg győzelemmel biztosan csoportelsőként zár.

A magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapata az MTI szerint:
Dibusz - Botka, Lang, Szalai A. - Nego, Nagy Á., Styles, Kerkez - Gazdag, Szoboszlai - Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában