Női vízilabda Eb

2024.01.06. 20:36

A világbajnok hollandok bírói támogatással nyertek a magyar csapat ellen

A magyar női vízilabda-válogatott 14–11-es vereséget szenvedett a világbajnok holland csapattól az Eindhovenben zajló Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek második fordulójában.

MW

A holland Laura Aarts a női vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának második fordulójában játszott Hollandia - Magyarország mérkőzésen az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában 2024. január 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A szombati találkozón a hollandok komoly bírói támogatással gyorsan 5–1-es előnybe kerültek, és bár a magyarok többször is egy gólra felzárkóztak, egyenlíteni nem tudtak.

Ez azt jelenti, hogy a pénteken a görögökkel szemben is alulmaradó magyar csapatnak, amely a papírforma alapján a vasárnapi zárókörben várhatóan simán legyőzi a horvátokat és csoportja harmadik helyén végez, hétfőn a negyeddöntőbe jutásért is medencébe kell ugrania.

KESZTHELYI-NAGY Rita
Keszthelyi-Nagy Rita (b) és a holland Nina Ten Broek a női vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának második fordulójában játszott Hollandia - Magyarország mérkőzésen az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában 2024. január 6-án
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A holland szurkolók ezúttal már közel két órával a mérkőzés előtt megérkeztek a háromszoros olimpiai bajnok úszóról, Pieter van de Hoogenbandról elnevezett komplexumba, és már az olasz-francia összecsapást is szépszámú nézősereg figyelte.

Mihók Attila és Cseh Sándor szövetségi kapitányok a görögöktől elszenvedett vereség során „kihagyott” Faragó Kamillát és Szabó Nikolettet is bevetették, ezúttal Tiba Panna és Kuna Szonja ült a lelátóra.

A magyarok az első két támadásuk során fórba kerültek, de nem éltek a lehetőséggel, a hollandok pedig egy lefordulás után megszerezték a vezetést. Mindkét oldalon sok volt a hiba az összjátékban, de jött Keszthelyi, aki inkább senkit sem vont be és egyedül fejezte be az akciót. A házigazdák egy, a támadóidő lejártakor „muszájból” eleresztett távoli lövéssel kerültek újra előnybe, majd létszámfölényben növelték azt, kilenc másodperccel a dudaszó előtt pedig hárommal elléptek. Az összképhez tartozik, hogy az első negyedben elképesztően egyoldalú volt a bíráskodás, az öt kiállítás mellett négy kontrát is ítéltek a magyarok ellen.

KESZTHELYI-NAGY Rita; KORSÓS Judit
Keszthelyi-Nagy Rita (b) és a holland Lola Moolhuijzen (k) és Marit van der Weijden (j) a női vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának második fordulójában játszott Hollandia - Magyarország mérkőzésen az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában 2024. január 6-án
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A második felvonás is kihagyott magyar fórral indult, a túloldalon viszont Wolves három magyar között fordult rá centerből és lőtt gólt. A negyednek ezúttal több mint a fele pörgött le magyar találat nélkül, amikor Parkes centerből rázta le emberét és húzta a labdát a kapuba. A magyarok védekezésben jól teljesítettek - sorra maradtak ki a holland emberelőnyös helyzetek -, elöl pedig Gurisatti használta ki gyorsan a kettős előnyt. Garda kevesebb mint fél perccel a félidő előtt egy távoli góllal faragta minimálisra a különbséget (5–4).

A hollandoknak majd egynegyednyi gólcsendet sikerült megtörniük van der Sloot átlövésével. Mihók Attila a következő fór megjátszása előtt időt kért, de Keszthelyi lövése elakadt a hazai kezekben. Leimeter szintén e4mberelőnyben gyönyörűen pattintott az elsüllyedő kapus fölött a hálóba, hátul pedig újra Magyari avatkozott közbe remekül hátrányban, de van de Kraats ötméteresével szemben már tehetetlen volt. 

A válaszra nem kellett sokat várni, Faragó a bal oldalról másolta le Leiemeter mozdulatát, így tapadt ellenfelére a magyar csapat, amely újra remekelt hátrányban. A hollandok egy újabb kontrát követően fordultak le és találtak be, majd Gurisatti góljába fújtak bele a bírók, a „lerohanást” pedig a negyedik gólját szerző Rogge fejezte be egy szép ejtéssel (9–6). Garda ötméteresből szépített, de a hollandok a „menetrendszerű” kiállítás után - amikor is Rybanska kipontozódott - válaszoltak. A magyarok kilenc századmásodperccel a dudaszó előtt újra betaláltak, Garda bombája a kapufáról a kapus hátára, majd a képzeletbeli gólvonalon túlra vágódott.

KESZTHELYI-NAGY Rita
Keszthelyi-Nagy Rita (b) és a holland Marit van der Weijden a női vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának második fordulójában játszott Hollandia - Magyarország mérkőzésen
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A záró nyolc perc Szilágyi emberelőnyös góljával indult, majd a hollandok szintén fórból válaszoltak. Ezt követően újra Garda érkezett és megcsillantotta óriási lövőerejét, a holland védők és a kapus is csak a fejét tudta megmozdítani. Az akció után azonban videózni kellett, az előző holland támadásnál ugyanis Magyari „gyanús” körülmények között védett, a VAR-vizsgálatból pedig kiderült, hogy már bentről húzta ki a labdát, így a minimális különbség helyett háromgólos lett a különbség öt perccel a vége előtt.

Keszthelyi ötméteresből szépített, majd nagyszerűen szerzett labdát, az indítás azonban a megúszó Vályinak egy kicsit hosszú lett. A holland közönség az Eb során először ütemes szurkolásba kezdett - érezte, hogy erre most szüksége van az együttesnek -, Wolves pedig közelről „behúzta” a fórt. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a találkozó, amelyet Keszthelyi szép ejtése zárt le.

Eredmények, csoportkör, 2. forduló:
Hollandia-Magyarország 14–11 (4–1, 1–3, 5–4, 4–3)
gólszerzők: L. Rogge 4, van der Sloot 3, van de Kraats, Wolves 2-2, van der Meijden, B. Rogge, Keunin 1-1, illetve Keszthelyi, Garda 3-3, Parkes, Gurisatti, Leiemter, Faragó, Szilágyi 1-1

Mihók: a cél nem változott

A magyar női vízilabda-válogatott társ szövetségi kapitánya szerint a világbajnok hollandoktól elszenvedett szombati vereséget követően sem változott a cél, az együttes az olimpiai kvóta megszerzésének reményében szerepel az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon.

„Nem kezdtük jól a mérkőzést, egy ilyen csapat ellen 5–1-gyel indítani nem lehet. Ott nagyon enerváltak voltunk, bennünk maradt a görögök elleni, tegnapi találkozó, lassan mozogtunk és nem járattuk eléggé a labdát. Utána szerencsére megérkeztünk a mérkőzésbe, a negyedik negyedben nagyon bíztunk abban, hogy van még visszaút, de a VAR-ozás teljesen lehűtötte a kedélyeket, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy 11-10, vagy 12-9 az állás. Készültünk a végjátékra, de ott sajnos már csak a szépítésért küzdhettünk” – értékelte a 14-11-es eredménnyel zárult összecsapást Mihók Attila, aki leszögezte, a cél nem változott.

MIHÓK Attila
Mihók Attila szövetségi kapitány a női vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának második fordulójában játszott Hollandia - Magyarország mérkőzésen
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

„Azért jöttünk, hogy a görög és az olasz csapatot megelőzzük. Az olaszok és a spanyolok holnap egymás között eldöntik, melyikük hányadik helyen jut közvetlenül a negyeddöntőbe. Én bízom benne, hogy az olaszokkal kerülünk majd szembe a nyolc között, hiszen szeretném látni, hol tartunk hozzájuk képest” – nyilatkozott a szakember.

Mihók Attila a játékvezetést érintve elmondta, ezzel nehéz mit kezdeni, az ítéleteket nem tudja megváltoztatni, viszont az tény, hogy 19 emberhátránnyal és 10 kontrával ritkán lehet meccset nyerni.

Azzal, hogy a magyarok a második meccsüket is elvesztették a kontinensviadalon, várhatóan a csoport harmadik helyén végeznek, és az alsó divízióból érkező csapattal kell majd játszaniuk a nyolc közé jutáért, ahol a B csoport második helyezettje, a spanyol vagy az olasz gárda várna rájuk.

A tornán egy olimpiai kvótát osztanak ki, a holland és a szintén vb-döntős spanyol válogatottnak már biztos a párizsi részvétele, így ezt a két csapatot leszámítva a legjobb szerez ötkarikás indulási jogot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában