sztráda

2019.05.12. 09:19

Sztrádán roboghatunk a tengerig

Szerbia befejezte a Macedóniát és Magyarországot összekötő autópálya építését.

A turistaszezon előtt fontos hír a sztrádaátadás, hiszen megkönnyíti a közlekedést a görög tengerpartra. Ugyanakkor fajsúlyos információ lehet a szállítóknak, az importőröknek is, akik ezen az útszakaszon fuvaroznak, mert me­g­gyorsulhat a görög és afrikai származású áruféleségek – így a déligyümölcsök – beszállítása Nyugat-Európába.

A bolgár Petel című újság május 8-i számában megjelent hírt a Szófiában dolgozó, nyíregyházi Sánta Antal fordította le és küldte el lapunk olvasóinak.

Ünnepélyes átadás

„A Grozdeliski-szurdok leküzdését követően, mostanra a 10. európai autópálya déli vége Észak-Macedóniában és Görögországban teljesen befejeződött. Az időjárás-előrejelzéstől függően a következő 10 napban hivatalosan is nyitva lesz a forgalom számára az útszakasz – mondta Zorana Mihajlovics szerb miniszterelnök-helyettes és közlekedési és infrastrukturális miniszter”.

Véleménye szerint a 10. számú európai közlekedési folyosó részét képező autópálya legalább 30 évet váratott magára, de az építése véglegesen befejeződött.

„A jövő héten Szerbia ünnepélyes körülmények között fogja ünnepelni az autópálya megnyitását, és meghívja az építkezésben résztvevő valamennyi vállalatot és partnert a szomszédos országokból is – jelentette ki a miniszter. Mihajlovics hozzátette:

„Ez volt a legnehezebb építési szakasz Európában, amelynek a hossza 26,3 km, és amelyen 33 hidat, viaduktot kellett építeni. Köztük a legmagasabb a Vrla-híd és a két leghosszabb alagút, a Jazanne és Manaele átjáró. Számos nehéz beavatkozáson vagyunk túl, megmozgattunk több mint 600 ezer köbméter murvakövet” – mondta a miniszter.

GB

Illusztráció: pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában