HPV

2019.09.17. 09:45

Egyetlen tűszúrás csupán

Októberben kapják meg a 12. életévüket betöltött lányok a HPV elleni térítésmentes oltást.

Fotó: dreamstime

– Minden tanév végén eljuttatjuk a szülőkhöz a HPV elleni oltásról szóló tájékoztató kiadványt, az idén szeptember 12-éig volt lehetőségük nyilatkozni arról, hogy kérik e az oltóanyagot. A nyilatkozatokat összegyűjtjük, ugyanis ez alapján rendelik meg a vakcinákat.

Az oltással kapcsolatos teendőket az iskolai védőnők koordinálják, ők egyeztetik az időpontot a gyermekorvossal, aki beadja a méhnyakrák ellen védő ingyenes oltást a hetedikeseknek. Iskolánkban a 12. élet­évüket betöltött lányok több mint 80 százaléka él a lehetőséggel – mondta el lapunknak dr. Baloghné Mester Éva, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola igazgatója. Hozzátette: a lányok októberben esnek túl a szúráson.

Felvilágosítás, kommunikáció

A humán papillomavírus (HPV) az egyik leggyakrabban előforduló fertőző betegség, ami

a méhnyakrák kialakulásáért felelős,

a hetedikes lányok ez ellen kaphatják meg az oltást az iskolákban, persze csak ha a szülők hozzájárulnak.

Abban tudományos egyetértés van, hogy a HPV elleni vakcinák biztonságosak és hatékonyak, számos más daganatos betegség mellett a méhnyakrák megelőzésében 90 százalékos védelmet nyújtanak, ezért kezdődött el Magyarországon is az érintett korosztály átoltása.

Dr. Dicső Ferenc gyermekorvos, megyei védőoltási szaktanácsadó főorvos alacsonynak véli az átoltottsági szintet, annak ellenére, hogy az elmúlt években egy erőteljes kampányt folytattak a társadalom széles spektrumában az oltásról.

A megelőzés biztos módja

– A háziorvosoknak, védőnőknek el kell mondaniuk, miért fontos, hogy megkapják a lányok a védőoltást, mert bizony kár lenne az államilag finanszírozott, tudományosan megalapozott és megbízható oltóanyagot kihagyniuk a szülőknek.

Jó, ha tudják, hogy amikor a fiatalok elkezdik a nemi életet, könnyen áteshetnek egy HPV-fertőzésen, s náluk nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a daganatos betegség, tehát bárki megbetegedhet, aki nincs beoltva.

KO


Bármikor beadható

A főorvos szerint nagyon hosszú és következetes felvilágosítómunka árán érték el a csecsemőkori oltásoknál is, hogy 98 százalékos legyen az átoltottság hazánkban. Meg kell győzni azokat, akik most nem kérték a vakcinát, hogy az a megelőzés legbiztosabb útja – emelte ki a főorvos. Bármelyik korban beadható a védőoltás, de hatékonysága az életkorral csökken, a legoptimálisabb védelmet a szexuális élet megkezdése előtt nyújtja. Az elmúlt években szóba került a fiúk átoltása is, a legfrissebb információk szerint a fiúk oltási programja 2020-tól várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában