makett

2020.04.17. 07:03

Dobi kastély a makettparkban

Szarvason található hazánk egyetlen interaktív makettparkja, a Mini Magyarország.

Szarvas, 2020. március 20. A tiszadobi Andrássy-kastély 1:50 méretarányú makettje a szarvasi Mini Magyarország makettparkban 2020. március 20-án. A park újabb hat elemmel, a Hortobágyi Kilenclyukú híd, a füzéri vár, a vizsolyi református templom, a sárospataki Rákóczi-vár, a tiszadobi Andrássy-kastély és a hortobágyi nagycsárda makettjével bõvült. MTI/Rosta Tibor

Fotó: MTI

Korlátozásokat vezettek be a koronavírus-járvány terjedésének lassításáért országszerte. Többek között Szarvas polgármestere elrendelte a Holt-Körös partján található vízparti lejárók lezárását azért, hogy horgászturisták ne érkezzenek a városba. A szállásadók is felfüggesztették a tevékenységüket, a veszélyhelyzet idején nem fogadnak vendégeket.

Hat új elem

Alig egy hónapja a településen található Mini Magyarország makettpark hat új elemmel bővült: a füzéri várral, a sárospataki Rákóczi-várral, a vizsolyi református templommal, a tiszadobi Andrássy-kastéllyal, a látogatók kívánságára a hortobágyi Kilenclyukú híddal és a nagycsárdával lett gazdagabb a látnivalók köre. A park üzemeltetőinek közleményéből kiderül, hogy nőtt a Magyarország leghosszabb szabadtéri vasútmodellpályáján lévő vonatok száma is.

A történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani közepén, Szarvason található hazánk egyetlen interaktív makettparkja, a Mini Magyarország. Az ország legnagyobb arborétumában, a Körösök szívében festői környezetben fekvő Szarvasi Arborétumban a látogatók felfedezhetik és soha nem látott perspektívából ismerhetik meg az ország történelmi jelentőségű épületeinek, hajóinak, vonatainak minden apró részletében kidolgozott kicsinyített másait.

A két hektáron elterülő Mini Magyarország közel száz interaktív makettel várná a látogatókat a legkisebbektől a nyugdíjas korosztályig.

A 2013-ban magánerős turisztikai beruházásként nyílt makettparkban olyan építészeti mesterművek kicsinyített mása található, mint a gyulai vár, a szegedi dóm vagy a kaposvári Csiky Gergely Színház.

A park 2015-ben Erdély nevezetességeivel és büszkeségeivel bővült, 2016 óta a Felvidék, 2017-től Kárpátalja és 2019-től az Őrvidék történelmi titkai és építészeti kuriózumai is megtekinthetők.

A makettpark interaktív (látogatóinak száma tavaly meghaladta a 125 ezret), nemcsak a tihanyi visszhangot, hanem többek között a pécsi dzsámiból a müezzin énekét, az Operaházból – a szarvasi születésű – Melis György híres áriáját, Kodály Zoltán Háry János című daljátékának Toborzó dalát is megszólaltathatják a látogatók – amikor majd újra kinyit…

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában