jé, te bal kezes vagy?

2020.08.13. 14:30

Boldogulni kell a jobbkezesek világában

Immár 28 éve augusztus 13-a a balkezesek világnapja.

Forrás: shutterstock

Egy jobbkezes ember talán bele sem gondol, milyen nehézségekbe ütközik nap mint nap az, akinek a másik keze a domináns. Környezetünk jelentős részét úgy rendezték be, hogy az a jobbkezesek számára legyen ergonomikus, gondoljunk csak a háztartási gépek jelentős többségére, a szerszámgépekre, melyeket a barkácsolás szerelmesei használnak, vagy akár egy olyan egyszerű tárgyra, mint a spirálfüzet.

A balkezesek világnapjának apropóján utánajártunk, milyen nehézségekkel kell megküzdeni azoknak, akiknek a bal kezük az ügyesebb. A témáról Kiss Erzsébettel, a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnökével beszélgettünk, aki kollégáival 2005 óta képviseli a balkezesek érdekeit.

Nem tudják, hogyan kell

– A legnagyobb munkánk a balkezes gyerekeket nevelő szülők és pedagógusok tájékoztatása, hiszen ezeket a gyerekeket másképp kell nevelni, eltérő módon kell megtanítani írni, és az is fontos szempont, hogy a szülők ne ijedjenek meg attól, hogy egy picit más a gyermek. ­Nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy a pedagógusok nem tudják, hogyan kell egy balkezes gyermekkel foglalkozni, és sajnos azt is hallottam tanárok, óvó nénik szájából, hogy jobb az, ha átszoktatják a kicsit a másik keze használatára – engedett bepillantást az egyesület munkájába Kiss Erzsébet, aki szerint a legnagyobb felelősség az óvónőkre hárul, hiszen mire az iskolába kerül a gyermek, egyértelműen eldől, melyik kezét használja.

– A tanítók legnagyobb gondja, hogy a balkezes diákot merőben más módszertan segítségével kell megtanítani írni, hiszen ők tolják a papíron a ceruzát, nem húzzák, és az íróeszközt is másképp fogják, ezért a tanítás már gyakran a ceruza megfogásánál elakad. Hihetetlenül hangzik, de néha olyan egyszerű dolgok is gondot okozhatnak a balkezes gyerekeknek, mint a cipőkötés megtanulása. A jobbkezes szülők gyakran nem tudják, hogyan tanítsák meg ezeket az alapvető dolgokat csemetéiknek – árulta el az egyesület elnöke, hozzátéve, az elmúlt években sokat javult a helyzet, az interneten már elérhető számos olyan anyag, melyekből a szülők tájékozódhatnak.

Komoly következmények

Sokat hallani arról, milyen veszélyeket rejt, ha a gyermeket erőszakkal átszoktatjuk a másik keze használatára: diszlexia, diszgráfia, beszédhiba is kialakulhat, de szélsőséges esetben viselkedészavarokat is eredményezhet az átszoktatás.

– Sajnos olyan esettel is találkoztam, amikor az apuka kényszerből lett jobbkezes, majd ő ugyanezt akarta tenni a gyermekével, s a kicsi sokáig azt álmodta, hogy levágták a bal kezét. Elszomorító, de alapítványi iskolákban néhány éve még előfordult, hogy a szülő és a pedagógus közös megegyezésével késztették a gyerekeket a jobb kezük használatára, ami egy kisfiúnál viselkedészavarhoz vezetett – mondta Kiss Erzsébet, akit a balkezeseket érintő sztereotípiákról is kérdeztünk.

– Régen jelen van a köztudatban, hogy a balkezesek kreatívabbak, s ezt számos kutatás is alátámasztja. Úgy vélem, a balkezesek sokszor azért leleményesebbek, mert a jobbkezeseknek berendezett világban élnek, melyben kénytelenek boldogulni. Egy másik vizsgálat arra mutatott rá, hogy a jobbkezesek között legnagyobb arányban az átlagos képességű emberek vannak, s viszonylag alacsony a kiugróan tehetségesek és tehetségtelenek aránya. A balkezesek kapcsán viszont más a helyzet: a képzeletbeli tortán nagy szeletet foglalnak el az átlag feletti képességűek és az átlag alattiak is, míg az átlagos képességűek aránya sokkal alacsonyabb. A balkezesek között tehát két pólus figyelhető meg: sokakba belesulykolják, hogy nem fog szépen írni vagy rajzolni, míg van egy másik réteg, aki meg akarja mutatni a világnak, hogy igenis képes kiemelkedő eredményt elérni – tudtuk meg Kiss Erzsébettől, aki azt is elmondta, az egyesület nagyon jó kapcsolatot ápol az egyik legnagyobb írószergyártó céggel, mely a balkezes eszközök fejlesztéséhez is segítségüket kérte.

A munkának köszönhetően ma már egyre több üzletben lehet kapni balkezes ollót, hegyezőt és egyéb hasznos tárgyakat.

MI


Speciális eszközök a balkezeseknek

Néhány éve még szinte alig lehetett olyan használati tárgyakhoz jutni, melyek kifejezetten a balkezeseknek készültek, de szerencsére napjainkban megváltozott a helyzet: az írószer- és háztartási boltok, sőt a barkácsáruházak kínálatában is megtalálhatóak a „fordított” termékek.

Dugóhúzó setéknek

Az egyik leggyakrabban használt balkezes termék az olló, melynek titka a fordított élezésű pengében és ergonomikus fogantyúban rejlik. A konyhatündéreknek sem kell csüggedniük, hiszen ma már a zöldség- és gyümölcshámozóból is létezik fordított pengéjű kivitel, a barkácsolás szerelmesei pedig jobbról balra skálázott mérőeszközökkel hajthatják végre a pontos jelöléseket. Aki egy pohár finom borra vágyik, szintén megtalálhatja a megfelelő szerszámot: az óramutató járásával ellentétesen működő dugóhúzó kifejezetten balkezeseknek készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában