Nyíregyháza

2020.10.12. 14:00

Egy neves londoni kiadónál jelent meg a legújabb szerzői lemeze

A tubaművész örült a megkeresésnek, amiről azt mondja: nagy megtiszteltetés.

Szentpáli Roland zeneszerzőként is sikeres

Fotó: Szecsődi Balázs

Szentpáli Rolandot immár nemcsak tubaművészként ismerik világszerte, zeneszerzőként is rengeteg felkérést kap, művei pedig a leghíresebb komolyzenei fesztiválokon, hangversenytermekben szólalnak meg.

A nyíregyházi származású zeneművész remek hírről számolt be lapunknak: a londoni Toccata Classic kiadónál megjelent Three Concertos című szerzői lemeze, melyen három műve, a Tubaverseny, a Rapszódia és a Three Dances hallható. Az albumon ő maga játssza a darabjait, közreműködik a Győr Symphonic Band Szabó László vezetésével, Marosi László karmester és Szepesi Bence, aki klarinéton, tárogatón és szaxofonon is játszik.

A zenével köszönt el

– Az angol kiadó ismerte a korábbi lemezeimet, és szerettek volna a szerzőik sorában tudni. Megkerestek, megkérdezték, kiadhatják-e a lemezt: természetesen igent mondtam, hiszen ez egy nagy megtiszteltetés – mesélte lapunknak a tubaművész, és hozzátette: ezek a darabok már készen voltak, így nem kellett ezeket újra felvenni, de valamennyit újrahangszerelte.

A lemezen szereplő darabokról Szentpáli Roland a papageno.hu-nak mesélt. A cikkből kiderül: a 2002-ben írt Tubaverseny a franciaországi Philip Jones Nemzetközi Tubaverseny megrendelésére készült. Az első tétel egy ősi Rituálé: a tuba a szólista, a csoport vezetője, a táltos vagy a sámán, aki a közös imádság alatt szuggesztív módon tartja a hatása alatt az őt körülvevő embereket.

– Olyan zenei anyagot szerettem volna írni, amely intonálatlannak, artikulálatlannak hangzik. A második tétel, a Gyászdal rövid idő alatt készült el: az akkor elveszített nagyapám emlékére írtam. Én ezzel a darabbal tudtam elbúcsúzni tőle, számomra ez a zene jelenti azokat az utolsó szavakat, amiket nem mondhattam el neki. A harmadik tétel, a Rímek, gyerekkori élményeimből táplálkozik – mondta Szentpáli Roland, aki a lemez második darabjáról, a Rapszódiáról elmondta: az első 40-50 ütemét még 2007-ben írta, de csak öt évvel később fejezte be, amikor vendég szólamvezetőként egy évig a Hongkongi Filharmonikus Zenekarral dolgozott.

– A darabban erőteljes a magyar népzene hatása, a felépítése viszont nem a klasszikus zenéhez, hanem a jazzhez áll közelebb. A Rapszódia egyik különlegessége, hogy a ritmusszekció hangszerei mindössze egy pár kanálból és egy vizeskannából állnak, a középrésze pedig a „Felülről fúj az őszi szél” kezdetű, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagyon jól ismert népdalra épül.

Sikerült utolérnie magát

– A Three Dances, azaz a Három tánc című darabot két tubára és big bandre komponáltam 2007-ben Sérgio Carolino megrendelésére. Azért került a lemezre, mert szerettem volna egy olyan darabot, amiben Szepesi Bence és én együtt vagyunk a szólisták. Mivel kevés idő állt rendelkezésre, nem komponáltam új művet, így ezt a régebbi darabomat hangszereltem újra. A stílusa leginkább a crossover műfajhoz áll közel: a zenei anyag népies, bár egyik dallam sem eredeti népzene, mindegyiket én írtam. Mindhárom tétel alapvetően erőteljes karakterzene, ami jelentős virtuozitást igényel a szólistáktól, és a zenekar erejére és színeire épül – mesélte a papageno.hu-nak Szentpáli Roland, aki lapunknak azt is elárulta, hogy tavasszal, a kényszerű karanténidőszak alatt utolérte magát a komponálás terén.

– Legalább másfél éves lemaradásban voltam, de a koncertek nélküli hónapokban sikerült elkészítenem a műveket. Sőt, a Művészetek Palotája pályázatára is írtam két darabot – egy-egy tízperces részletet kellett ezekből leadni, s november elejére-közepére derül ki, elfogadják-e a műveket. Ha igen, a Müpa saját produkcióban mutatja be a darabokat – tette hozzá a tubaművész, akinek legközelebb december 4-én hallhatja tubaversenyét az érdeklődő közönség: a Duna Palotában a Duna Szimfonikus Zenekarral lép fel, a karmester Kovács János lesz.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában