életre kel a fa

2020.11.24. 20:00

Dobok és kések: út a zenétől a konyháig

Az Angyal Kreatív Műhelyben Angyal Zoltán keze alatt életre kel a fa.

Fotó: Dodó Ferenc

– A nagyapám kiválóan hegedült és zongorázott, tőle örököltem a zeneszeretetemet, ő inspirált arra, hogy megtanuljak klarinéton, fagotton játszani és dobolni. Azt, hogy imádom a fát mint alapanyagot, a mostohaapámnak köszönhetem, az pedig, hogy e két szenvedély összeért, az életem egyik nagy ajándéka – így foglalja össze röviden az Angyal kreatív műhely létrejöttét Angyal Zoltán, akivel nem volt kegyes a sors.

Híres zenészek használják

A szüleit korán elvesztette, nevelőszülőkhöz, majd intézetbe került. Több szakmát is megtanult, művezetőként 300 emberért felelt az egykori Flextronicsnál, de annyira hiányzott neki a zene, hogy elkezdett hangszereket javítani. Ha ilyen jól bánik a fával, miért nem készít dobokat? – tették fel neki a kérdést, és bár a sok felhang és a rezonancia miatt sokáig azt gondolta, hogy a hangszer egy nagy katyvasz, mégis nekikezdett. Dobtesteket készített, és egyre jobban megismerte a különböző fafajták tulajdonságait. Megtanulta, melyik hogyan vetemedik, mit mire lehet használni, hogyan kell csiszolni, ragasztani. Annyira komolyan belemerült a munkába, és olyan sokat tanult a hangszerkészítésről, hogy két év elteltével már nemzetközi kiállításokra is elvitte a dobtestjeit. Elindult a karrierje felfelé, és újra jött egy fontos felvetés az életében.

 

– Én csak a dobtestet készítettem, az alkatrészeket viszont vásároltam, ám amikor azt hallottam, hogy az igazi hangszerkészítő mindent magának csinál, elgondolkodtam. Elkezdtem kávákat, váltókat és babákat készíteni, és a zenész ismerőseimnek, akik kipróbálták, nagyon tetszettek a kész hangszerek. A dobjaim eljutottak Los Angelesbe, Tokióba és Chicagóba, ezen játszik mások mellett Kylie Minogue, Justin Bieber, a Punnany Massif, a Beatrice és Majka dobosa is – mesélte lapunknak Angyal Zoltán, akit az élet egy újabb nagy váltásra kényszerített.

Magasabb szintre emelte

– Szakácsvégzettségem is van, nagyon szeretek főzni, és felmerült az ötlet: mi lenne, ha tömör fából készítenék vágódeszkákat? Olyan fafajtákat választottam, amelyek antibakteriális hatásúak, így a háziasszonyok sterilebb, biztonságosabb körülmények között készíthetik el a család asztalára szánt ételeket. Magasabb szintre emeltem ezt az egyébként egyszerű konyhai eszközt azzal, hogy többféle változatban készül: van, amelyiknek a másik oldala tányér, kínálótál vagy tálaló.

– Nem gyalulom, hanem csiszolom a fát, és bár ez jóval hosszabb folyamat, sokkal tartósabb lesz a ragasztás, így jobb lesz a minőség. Készítek fából késeket is, és mágnessel látom el ezeket, így a tárolásuk egyszerűbb, praktikusabb – mondja Zoltán, aki a gasztronómiához kötődő termékeivel konyha- és vadászkiállításokra jár, a visszajelzéseket pedig tökéletesen mutatja, hogy már a raktárkészlete is elfogyott.

Rózsaillat a műhelyben

Összesen 32-féle fával dolgozik, és mindegyiket más miatt szereti.

– A fa illata fűrészelés közben a legintenzívebb: a japán akácé például olyan, mint a rózsáké, fantasztikus élményt nyújt. Az akácot azért kedvelem nagyon, mert kemény, így nagy kihívás a megmunkálása, de minden fajtának megvan a maga szépsége. Én az egész folyamatot szeretem: attól a pillanattól, amikor elmegyek egy faipari bázisra, addig, amíg teljesen elkészül. Egyesével válogatok, előfordult már, hogy három tonna fát raktam át mindössze három szálért, de tudom, hogy mit szeretnék, és azt is, hogy ahhoz milyen fára van szükség. Megnézem az erezetét, és már az első percben meglátom benne a kész alkotást. Szerintem ezt csak így érdemes csinálni: szenvedéllyel.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában