Szilveszter

2020.12.31. 14:09

Kelendő az ünnepi menü

Sokan döntöttek az ételrendelés mellett, szűk körben búcsúztatják az óesztendőt.

MI, TG

A szilveszteri ételrendelés megkönnyíti az ünnepi készülődést

Forrás: illusztráció / shutterstock

A kurta-furcsa idei év legutolsó napján tilos tömegrendezvényt tartani, ezért sokan családias környezetben búcsúztatják a 2020as esztendőt. Az eddiginél még többen döntöttek úgy, hogy az éttermek kínálatából válogatva állítják össze a szilveszteri menüt. – Leginkább kétszemélyes tálakkal készültünk a vendégeinknek: szárnyastálat, csülöktálat, hidegtálakat és persze majonézes salátákat is rendelhetnek tőlünk – mondta Jécsák Márk, az Ózoon Étterem munkatársa.

– November végén kezdtük el az ételkiszállítást, és szerencsére jók a tapasztalataink, sokan rendeltek ételt tőlünk – jegyezte meg Tóth Mária, a nyíregyházi Hajó Étterem ügyvezetője. Akik korábban hotelekben töltötték az ünnepeket, ezúttal otthon koccintanak a barátokkal, a családdal, és előszeretettel választják az ünnepi készülődés e formáját.

– Egészben sült, ropogós csülköt, malacsültet is kérhettek tőlünk a vendégeink, továbbá a grilltálunkat is a szilveszterhez igazítottuk a népszokásoknak megfelelően.

Hamarosan véget ér 2020, és az év végén – igaz, az idén szűk körben – összegyűlik a család, hogy elbúcsúztassa az óévet, és újult erővel vágjon neki az új esztendőnek. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szilveszteri menühöz számos hiedelem, „gasztrobabona” fűződik, melyek szerint az év végi lakomával biztosíthatjuk a bőséget és termékenységet az új esztendőre. Az ünnepi készülődés és a családi asztal megtöltése a finomabbnál finomabb étkekkel azonban időigényes folyamat, egyre többen döntenek úgy, hogy az éttermek kínálatából válogatva állítják össze a szilveszteri menüt. Utánajártunk, mekkora az igény az év végi ételrendelésre, és milyen fogásokból válogathatnak azok, akik a vendéglátóegységek profi szakácsaira bíznák a fáradtságos munkát.

Kevesebb a rendelés

Jécsák Márk, az Ózoon Étterem munkatársa kérdésünkre elmondta, nem kapnak annyi rendelést, mint tavaly, de azért van érdeklődés a szilveszteri menük iránt.

– Leginkább kétszemélyes tálakkal készültünk a vendégeinknek: szárnyastálat, csülöktálat, hidegtálakat és persze majonézes salátákat is rendelhetnek tőlünk. A nagyobb családok négyszemélyes tálat is kérhetnek tőlünk, így a szilveszteri menü szinte teljes részét ránk bízhatják. Az embereknek nem kell otthon a főzéssel bajlódni, egyszerűbbé tehetjük az ünnepi készülődést, és több idejük marad a családjukra, a rendeléseket pedig igény esetén házhoz is szállítjuk – tudtuk meg Jécsák Márktól.

– Sajnos a tavalyinál kevesebb a szilveszteri megrendelés, ennek természetesen az az oka, hogy az idén elmaradnak a nagyobb családi, baráti összejövetelek, házibulik – mondta lapunknak a nyíregyházi Stella Rose étterem tulajdonosa.

Braun Viktor hozzátette, nagyjából egy tucat hidegtálat és egy tucat malactálat rendeltek tőlük. – A tálakat csütörtök 15 és 16 óra közt vehetik át az étterem bejáratánál a vendégek, a rendeléseket hétfőig lehetett leadni – tette hozzá a Stella Rose étterem tulajdonosa. Braun Viktor számítása szerint a szilveszteri megrendelések száma az idén az előző évihez képest a felére csökkent.

Kiszállításra álltak át

Tóth Mária, a nyíregyházi Hajó Étterem ügyvezetője lapunknak elmondta, tavaly nem foglalkoztak ételkiszállítással, de az idén a koronavírus miatt a többi étteremhez hasonlóan ők is átálltak.

– November végén kezdtük el az ételkiszállítást, és szerencsére jók a tapasztalataink, sokan rendelnek ételt tőlünk. Akik korábban hotelekben töltötték az ünnepeket, most otthon koccintanak a barátokkal, a családdal, és előszeretettel választják az ünnepi készülődés e formáját. Egészben sült, ropogós csülköt, malacsültet is kérhetnek tőlünk a vendégeink, továbbá a grilltálunkat is a szilveszterhez igazítottuk a népszokásoknak megfelelően – ismertette a szilveszteri menüt az ügyvezető, hozzátéve: lencsefőzelék is szerepel a kínálatban, hogy jövőre is bőségben teljenek a mindennapok.

– A kínálatunkkal szerettük volna megkönnyíteni a háziasszonyok dolgát, akiknek ezáltal több idejük marad a családjukra. Az árakat is „barátságosabbá” tettük, így mindenki megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelő étkeket – zárta gondolatait Tóth Mária.

MI, TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában