kertművelés

2021.07.24. 15:41

A tujákra figyeljünk oda a szárazabb időben

A smaragd tuják például jellemzően a nyár közepén kapnak sokkot a szárazságtól és a nagy melegtől.

KM

Még elvégezhető a sövény alakító metszése

Fotó: Illusztráció: Kertlap.hu

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mivel most van ráérős idejük, most végzik el az átültetéseket vagy az eddig halogatott kerti ültetéseket. Ezeket azonban ne a kánikulai időszakra időzítsük, így ezekben a hetekben se a kerti növényeket ne telepítsük át, se a cserepeseket ne ültessük ki a szabad földbe!

Meg kell jegyezni, hogy a konténeres kiszerelésű növényeket elviekben a fagyos téli hetek kivételével bármikor ki lehet ültetni, így ha ezekre csak és kizárólag most jut idő, elvégezhető a művelet, de a begyökerezést elősegítendő gyakoribb és bővebb öntözések szükségesek, és nagyobb esély lesz a sikerre. A sövények alakító metszése most is elvégezhető, ha ez eddig nem történt meg. A szögletesre nyírt sövények oldalai legyenek függőlegesek, a lefelé szűkülő alakzat felkopaszodáshoz, esztétikai értékcsökkenéshez vezethet.

A meleg, aszályos hetekben kiemelten kell figyelni a tujafélékre, ezek az örökzöldek ugyanis hamar megsínylik a száraz, páramentes környezetet. A roppant népszerű smaragd tuják például jellemzően a nyár közepén kapnak olyan sokkot a szárazságtól és a nagy melegtől, hogy később pusztulásnak indulnak.

Bebarnulva elszáradnak

Egy-egy kirívóan forró nyár után tömegesen szoktak bebarnulva elszáradni, mire azonban ez bekövetkezik, már gyakran elmúltak a meleg hetek, így a gazdák nem is tudják, mi volt a baj okozója. Mindezt jó eséllyel megelőzhetjük gyakori vízkijuttatással és párásítással, utóbbiban nagy segítség a mulcsolás. Az öntözést lehetőleg este végezzük, és ne csak a töveket, hanem a lombozatot is alaposan spricceljük le – ad hasznos tanácsokat blogján Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában