Nyíregyháza

2022.03.22. 17:01

Huszadjára is csillagvirág-számlálás a Sóstói-erdőben

A védett növényritkaság termőhelyei megyénkben kizárólag az olyan ősi eredetű tölgyesek, mint a nyíregyházi parkerdő.

Fotók: Hoványi Péter

Fotó: HP

A nyíregyházi Sóstói-erdőben újra nyílik védett növényünk, a ligeti csillagvirág. Az E-misszió Egyesület szervezésében már 20 éve számolják az önkéntesek a védett vadvirágokat. Március 27-án, vasárnap 9.30-kor az egyesület ismét várja az erdő barátait a csillagvirág-állomány megszámlálására. Találkozó a Sóstói úti kórház előtti buszmegállónál, a virágok megcsodálása és pontos megszámlálása mellett a környéken a szemetet is összeszedik a természetvédők.

 

A ligeti csillagvirág a Nyírség igen ritka védett növényfaja. Bár a hegy-dombvidékeken többfelé gyakori, az Alföldön rendkívül szórványos előfordulású. Termőhelyei megyénkben kizárólag az olyan ősi eredetű tölgyesek, mint a nyíregyházi Sóstói-erdő. A ligeti csillagvirág a jácintfélék családjába tartozó évelő, hagymás növényfaj. Virágzása - amely csupán egy-két hétig tart - március-áprilisra esik. Beporzását főként a korán ébredő vadméhek és pillangók végzik, magjainak terjesztésében a hangyák vállalnak szerepet.

Forrás: HP

- A Sóstói-erdőben egyetlen helyen ismerjük állományát, amely mintegy két évtizede egy tarvágás miatt veszélybe került - idézte fel dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke. 

 

- Szerencsére a felmérések arra engednek következtetni, hogy a védett ritkaság kiheverte a megrázkódtatást, az erdei ökoszisztéma lassan helyreáll. A 2003 óta vizsgált területen az akkor mindössze 220 tövet számláló állomány mára 20 000 körülire növekedett, tehát stabilizálódott. Az elmúlt két évtizedben száznál is több önkéntes vett részt a számolásokban. Sajnos 2021-ben a járványügyi korlátozások miatt csak szűk körben zajlott a felmérés, ezért különösen örülünk, hogy a mostani jubileumi alkalmon ismét meghívhatjuk a természetkedvelő önkénteseket.

 

- Bár jó látni, hogy a csillagvirág állománya növekszik, mégis féltenünk kell: évről évre tapasztaljuk, hogy tavasszal lelkiismeretlen virágszedők is garázdálkodnak az erdőben. Szeretnénk minden erdőjáró arra kérni, hogy véletlenül se tépjenek le semmiféle virágot az erdőben és zugárusoktól se vásároljanak ismeretlen eredetű virágot – tette hozzá a szakértő.

 

A program során a szervezők bemutatják az erdő további, már nyíló vadvirágait, és az első pillangókat is. A számolás részben bozótos, nehezen járható területen történik, ezért a résztvevőknek javasolt az ennek megfelelő, strapabíró ruházat, és a már ébredező kullancsokkal szembeni elővigyázatosság is. További információval Szigetvári Csaba egyesületi elnök szolgál a 20/512-3311-es telefonszámon vagy a [email protected] címen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában