Nyíregyháza

2022.06.10. 20:00

Félő, hogy előbb-utóbb „lefő a kávé”

A nyíregyházi fiatalember programinfót adott, majd virtuális kávéházat nyitott a megyeszékhelyen.

Palicz István

Radvánszki Gáborral dr. Bihari Albertné beszélgetett

Fotó: Fodor Béla archívuma

Zenével és tartalmas beszélgetéssel ünnepelte jubileumi, harmincadik Alkotó tagtársak elnevezésű rendezvényét a közelmúltban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület: dr. Bihari Albertné, a civil szervezet alapító titkára Radvánszki Gáborral beszélgetett, a diskurzus előtt, közben és után az egyesület énekkara, illetve a VOX együttes tagjai, Antal Krisztina és Antal Éva fakadt dalra. Okkal érezhette úgy az interjúalany, mintha a hóhért akasztanák, hiszen a több mint száz internetes adást megélt Mesél a kávéház szerkesztő-riportere ezúttal „vallatószékbe” került. 

Érdekes volt ez a fordított szituáció annak fényében, hogy Radvánszki Gáborról kiderült: általános iskolás korában félénk, visszahúzódó gyerek volt, ha tehette, inkább a színfalak mögött húzódott meg. Aztán egy furcsa „Labor-kísérlet” kiugrasztotta a nyulat a bokorból... 

Világot látott 

– Általánosban, a nyolcvanas évek végén a bevállalós fiú osztálytársaimmal átírtuk a Z’Zi Labor Honky Tonk Woman című slágerét, amelyben parodizáltuk szeretett tanárainkat lányoknak öltözve. A gyermekrímek hatalmas sikert arattak, sokat hakniztunk az előadásunkkal. A Zrínyi Ilona Gimnáziumban töltött évekről is szép emlékeket őrzök, ilyenek például a külföldi útjaim. 

Gábor a zrínyis évek után a fővárosi közgazdasági egyetemen folytatta tanulmányait, még ki sem hűlt a tinta a diplomáján, amikor már neves bankok és cégek lepték el állásajánlatokkal. 

Előbb a banki üzletágban, majd a vállalati szektorban helyezkedett el. Egy multinacionális cég vezető képviselőjeként, remek angoltudással alkalma nyílt világot látni, bejárta Kelet- és Közép-Európát, később Indiát, Kuvaitot, Belgiumot, Szíriát. Mindeközben nem csupán a fotógyűjteménye, hanem a világlátása és a kapcsolati tőkéje is gazdagodott. Informatikai jártasságát kiaknázva, útjára indított egy kézilabdával foglalkozó honlapot, a kezilabda.info-t, amely több- ezres olvasótábort generált. Hazatérve Nyíregyházára, a megyeszékhely fiatal, szórakozni (is) vágyó polgáraként Gábor azzal szembesült, hogy nincsenek csokorba gyűjtve a város szabadidős programjai, szórakoztató rendezvényei. Megszületett a Program Info mint weboldal, amely idővel átköltözött a Facebookra

Saját műsorokat készít 

Radvánszki Gábor néhány éve kedvet kapott a tartalomgyártáshoz is. 

– Városunkban, megyénkben, országunkban szép számmal élnek olyan emberek, akik valamit már letettek az asztalra, és közismert, köztiszteletben álló személyek. Biztos voltam abban, hogy sokan kíváncsiak lennének az életútjukra, terveikre, sztorijaikra; száznál is többen fogadták el a meghívásomat egy finom kávéra, s ezzel együtt egy könnyed, kellemes beszélgetésre a Mesél a kávéház című műsor keretében. Hiánypótlónak bizonyult a Kávészünet is, amely a közösségi eseményekre, eredményekre fókuszál, a pandémia idején pedig elindult a Magyar hangok a nagyvilágból című sorozat, ebben Nyíregyházához kötődő, külföldön élő magyarokkal beszélgetek az online térben – sorolta a kreatív ötleteit rendre valóra váltó szerkesztő, műsorvezető. 
 

A lelkesedés nem elég 

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének aktív tagja őszintén beszélt arról is, hogy anyagi erőforrások, támogatások híján hamarosan lehúzhatja a rolót a virtuális kávéház. 

– A háromfős stábunk szerény eszközparkkal, de nagy lelkesedéssel, egyfajta lokálpatrióta küldetéstudattal, kezdettől fogva díjmentesen gyártja a műsorokat. Egy-egy adás elkészítése rengeteg időt, energiát követel a felkészüléstől a publikálásig. Értéket képviselünk, amelyet erkölcsileg egyértelműen honorál a közönségünk, ám ebből – mecénások híján – nemhogy innovációkra, néha még egy kávéra sem futja – vont mérleget az alkotó tagtárs, aki előadóként, tanácsadóként és technikusként szintén ismert lehet a nyíregyháziak előtt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában