Vizslát Fiete!

2022.12.21. 11:51

Videó: Elköltözött a Nyíregyházi Állatpark jegesmedvéje

A Nyíregyházi Állatpark jegesmedve hímje a Fővárosi Állat és Növénykertbe költözött.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A fővárosban felújították a jegesmedve kifutót ami jelenleg üresen állt, de 150 éves hagyomány, hogy a budapesti állatkertben mindig is látható volt jegesmedve, ezért a nyíregyháziak szívesen tettek eleget a kérésnek, hogy fiatal jegesmedve hímjük Budapestre kerüljön.

Az Európai Fajmegőrzési Program a Nyíregyházán hamarosan felépülő jegesmedve tenyész központba több jegesmedvét is szeretne elhelyezni, így most lehetőség adódott  arra, hogy a jelenlegi nyíregyházi tenyész párból  a hímet Budapestre költöztesse és a Nyíregyházán maradt nőstény pedig év végéig új társakat kap majd.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) különleges figyelmet szentel a jegesmedvéknek, s egy nemzetközi tenyészprogram( EEP) keretében helyezi ki őket a tagállatkertek számára. Az állatkerti jegesmedve állomány az oktatás és ismeretterjesztés mellett a genetikai sokféleség megőrzésében és zoológia kutatások segítésével is fontos szerepet játszik a fajfennmaradása szempontjából. Európában állatkertekben 130 jegesmedve él, Magyarországon pedig csak Nyíregyházán és a fővárosban látható.

A rostocki születésű  8 éves állat szállítása előtt, leendő  gondozói megismerték Fiete szokásait és kedvenc csemegéit és egyeztettek kollégáinkkal az állat probléma mentes átszoktatásához  új otthonába.

- Nyíregyházi Állatpark -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában