Baktalórántháza

2023.09.15. 10:32

Alaposan megünnepelték a jubileumot

Gyergyócsomafalváról, Lancutból, Lukanényéről, Ráckevéről és Dányból is érkeztek vendégek.

Szon.hu

A kettesfogat vármegyei bajnokság díjazottjai és díjátadói

Fotó: a Művelődési Központ archívuma

Megadták a módját a méltó ünneplésnek: harminc esztendeje város Baktalórántháza, ennek apropóján az ünnepi rendezvénynek a város gyöngyszeme, a Dégenfeld Kastélymúzeum adott otthont. Az impozáns helyszínen felállított színpadon a huszonöt éves zenei csoport, a Cantate Vegyeskar tagjai énekelték el a magyar, a székely és a lengyel himnuszokat - utóbbiakat a testvértelepülések tiszteletére. Nagy Lajos polgármester köszöntötte a vendégeket, elmondta ünnepi gondolatait, kiemelve a múlt fontosabb eseményeit, fejlesztéseit: közművesítés, szilárd útburkolatok, megújult épületek, egyházak és civilek támogatása, turizmus és kultúra erősítése, járásközponti feladatok, új szolgáltatások bevezetése, városias településközpont, energetikai projektek. Hangsúlyozva a jövő feladatait is: a gazdasági élet és a körzetközponti szerep megerősítése, még élhetőbb város kialakítása. A testvértelepülési delegációk vezetői – Gyergyócsomafalváról Márton László Szilárd polgármester, Lancutból Rafal Kumek polgármester, Lukanényéről Híves László polgármester, Ráckevéről Vereckei Zoltán polgármester és Dányból Gódor Lajosné polgármester – mondták el gondolataikat és adták át a településük ajándékát. Köszöntőt mondott a Baktalórántházára szinte hazajáró Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Román István vármegyei főispán. A hangulat ünnepélyesebbé tételéhez, olykor lazításához zenés-irodalmi művek, előadások járultak hozzá:  színpadra lépett a Vegyeskar - Kéri Viktória és Matyi Péter szólóénekesekkel, a Tordai Duó: Emese és Levente, Simon Csenge, Báki Lászlóné és Zilahi Csaba.

A Cantate Vegyeskar
Fotó: a Művelődési Központ archívuma

– A 30 éves városért díj elismerésben tizenegyen részesültek: Jánosi-Borsos Attila, Bakti Judit, Barna Józsefné, Nagy Katalin, Vida Károlyné, Benkő Tibor, Illés László, Krivács András, Palásthy István, Papp Sándor és Tóth István – – közölte Nagy Gábor Andrásné,a szervezőbizottság tagja.

– A kastély emeleti kiállítótermében az intézmények, egyesületek mindennapjaiból és helyi alkotóművészek munkáiból nyílt kiállítás. Festmények, ceruzarajzok, gobelin, faragások, fotók, melyek mind az alkotó elme és kezek harmóniájáról tanúskodnak. Gyönyörködtetik a szemet, melengetik a lelket, szép emlékeket idéznek. A kiállítók: Dali Gyuláné, Dali Krisztina, Fucskó Viktória, Helmeczi Katalin, Juhász Bernadett, Kirilláné Tisza Ildikó, Dr. Kovácsné Szakos Mária, Ragó Istvánné, Szabó Andrea Cecília, Szoboszlai Istvánné, Vida Istvánné, Magyar Zoltán, Ragó István, néhai Réthy Ferenc, Szlávik Gergő, Tar Tamás, Varga Pál - Bioflóra Vendégház Alkotóműhely.

A szabadtéri színpadon telt ház fogadta a Mandala Dalszínház társulatát: a Liliomfi című zenés komédiát játszották Mikó István Jászai-díjas, Kiváló és Érdemes Művész rendezésében és vendégszereplésével.
A három napos programsorozat második napján rendezték meg a Böszörményi György-emlékversenyt, mely egyben vármegyei C kategóriás fogathajtó döntő is volt. A szervezők a versennyel a helyi lovasegyesület alapító titkárára, a város és a megyei lovasélet megbecsült személyére emlékeztek, akinek a munkája nagyban hozzájárult a városi verseny elismertségéhez.

A gyönyörű napos időben a kettesfogatok megmérettetését és ezzel a vármegyei bajnok címet Linczenbold Gergő nyerte, megelőzve Papcsák Andrást és Fábián Sándort. A vármegyei csapatok versenyét a Napkori Hagyományőrző LK nyerte. A pónisok versenyében Szunyogh Bence végzett az első helyen, második Dankó Dominik, míg harmadik Papcsák Balázs lett. Az egyesfogatok küzdelmét Szloboda Martin, a helyi egyesület versenyzője nyerte, a második helyen Molnár Zsolt, a harmadik helyen pedig Bihari Brigitta végzett.
A nap folyamán sok kísérőprogram várta az érdeklődőket, közülük is kiemelkedett a tizenötödik Baktalórántházi Ízek Fesztiválja főzőverseny, melyen tizenkét csapat vett részt. A jó hangulatú, remek ízeket tartogató versenyen a Határtalan barátok együttese nyerte el a nap legjobb íze díjat.

Este a városközponti színpadon a zenés előadóké volt a főszerep: Szirota Jennifer, a Vay Rock, Kéri Viki, Matyi Peti, a NyírjáCOOLtúra csapata, a Unique együttes, V-Zoy, Lil G x Norbow és az UFO Update szórakoztatta a közönséget, majd a várva várt jubileumi tűzijáték zárta az estét.

A zárónapon a görögkatolikus Szent Liturgiát Orosz Zoltán parókus koncelebrálta Szkiba Tibor szolnoki parókussal, aki korábban a városban szolgált. A szertartás után a negyedszázaddal ezelőtt alakult Cantate Vegyeskar jubileumi hangversenyét hallhatták a jelenlévők, mely műsorában Charles-François Gounod: C-Dúr Mise, Giuseppe Verdi: Rabszolgák kórusa és Jean Sibelius: Jöjj Béke című művek hangzottak el. A kórus alapítója, karvezetője Kenéz András karnagy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában