Higiénia

2023.10.14. 09:41

A szakértő szerint nem mosod rendesen ezt a 3 testrészedet! Kitalálod, melyek azok? (videó)

Bőrgyógyász figyelmeztet a feledékenységünkre.

Szon.hu

684413359

Forrás: illusztráció / shutterstock

A bőrgyógyászati guruként számon tartott Lindsey Zubritsky most egy TikTok-videóban számolt be arról, praxisa tapasztalata alapján melyek azok a testtájékok, amikre több figyelmet kéne fordítani a mosakodásnál, mert rendszerint kimaradnak.

1. A fülek mögött

Vaj van a füle mögött – szoktuk mondani arról, aki valami rosszat csinált. A szólás állítólag onnan ered, hogy valaki vajat lopott, és a kalapja alatt rejtette, onnan meg persze lefolyt. Ha efféle bűnt nem is követ el az, aki nem mossa ki a füle mögötti részt, attól még ő is rosszat csinál, mert ez a terület könnyen elfertőződhet.

2. A köldök belseje

Mivel a köldök a legtöbb embernél nem kifelé dudorodik, hanem bemélyül, könnyen megül benne a kosz. Sötétbarnás-feketés, kőszerű képződmény alakulhat ki belőlük, melyet omfalolitnak vagy köldökkőnek neveznek. Ezt sokszor csak orvos tudja eltávolítani, mert van, hogy a köldököt egy-két centiméterre fel kell nyitni ahhoz, hogy ezt a "követ" ki lehessen húzni a köldöknyílásból.

3. A körmök alatt

A körmöket nem elég kívülről megpucolni, súrolókefével be kell nyúlni alájuk, hogy meg lehessen szabadulni a szennyeződéstől, törmeléktől és lerakódásoktól, amik könnyen befészkelik magukat a körömágy és a köröm közötti hézagokba. Ez nemcsak látványnak rossz, de a halmozódó piszok a fertőzések melegágya.

Mindhárom említett terület ideális táptalaj a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) számára. Ez egy olyan baktériumtörzs, mely számos antibiotikummal szemben ellenálló. Bár az egészséges emberek bőrén is megtalálható, betegség vagy az immunrendszer gyengülése esetén egészségügyi problémákat okozhat. Ha pedig bekerül a véráramba, akkor légzési és szívelégtelenség is felléphet – figyelmeztet a szakember.

Forrás: ripost.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában