Nyíregyháza

2023.11.29. 14:29

Ne pöfögj, állítsd le a motort!

A szemléletformáló rajzpályázaton a gyerekek vettek részt, de az üzenete a szülőknek szólt.

Tarnavölgyi Gergely

Két "csokisulis" fog közre egy apáczaist: Gilányi Noémi, Németh Boglárka és Juhász Mira áll Bogi díjazott alkotása mögött

Fotó: Gazdag Mihaly

Rajzpályázatot hirdetett a Zöld akciócsoport a nyíregyházi gyerekek számára „Ne pöfögj!” címmel. Ezzel arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy sok szülő járó motorral várakozik az iskola előtt a gyermekére, ez pedig hosszú távon jelentős környezet- és egészségkárosító hatással jár.

A rajzverseny ünnepélyes díjátadóját szerda reggel tartották a nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola aulájában.

Fekete Éva, az akciócsoport egyik aktivistája elmondta, a kezdeményezés lényege, hogy a most felnövő, és a következő generációra olyan környezetet hagyjunk, ami élhető és egészséges, illetve legyen minél zöldebb.

A felnőtteknek is szólnak a különféle szemléletformáló kezdeményezéseink, hiszen a gyerekek számára a szüleik jelentik a követendő példát, a mintát. A nyíregyházi levegőminősége egyébként is problémás, azzal is tehetünk az egészségesebb környezetért és levegőminőségért, hogy nem járatjuk feleslegesen a motort az autóban – mondta Fekete Éva.

Elhangzott, öt perc motormelegítés, három perc várakozás az iskola előtt, négy perc telefonálás a parkolóban állva. Legalább ennyit hagyjuk feleslegesen pöfögni az autót naponta, ami hat óra havonta, 73 óra jelent évente. Napi 12 perc járó motorral állás az 100 liter üzemanyag felesleges elégetését is jelenti egy évben. Ha mindenki leállítaná a motort, mikor megáll, várakozik, telefonál a kocsiban, az 6 millió autó károsanyag-kibocsátásától kímélné meg levegőnket.

A rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetésén három fiatal jelent meg a szülőkkel karöltve. Az apáczais Németh Boglárka, aki a második helyen végzett, illetve „elvitte” a közönségdíjat is, valamint a nyíregyházi Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium két alsó tagozatos diákja, Gilányi Noémi (ő Varga István „Nyers Séf” különdíját nyerte el) és Juhász Mira (ő a Zöld akciócsoport különdíjasa lett).

Némethné Mónika, Németh Boglárka édesanyja kérdésünkre elmondta, Bogi egy este alatt „végzett” a rajzzal, ami számára azért nem jelentett akkora kihívást, mert egyébként is nagyon szeret rajzolni.

– Mi gyalog járunk az Apáczaiba, itt lakunk ugyanis a közelben, a Vasvári Pál utcán – tette hozzá a büszke anyuka.

A szerdai átadóünnepségen jelen volt az iskola igazgatója, Andó Károly, és a körzet önkormányzati képviselője, Jeszenszki András is. Mindketten üdvözölték a Zöld akciócsoport kezdeményezését, és gratuláltak a pályázaton sikerrel szereplő gyerekeknek és a szüleiknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában