Nyíregyháza

2023.12.03. 16:16

Advent a madarakkal a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Közös madárkalács-készítésre és madárgyűrűzésre várja az érdeklődőket az E-misszió Egyesület.

Szon.hu

A gyerekeknek is nagy élmény a madárgyűrűzés

Fotó: egyesület

Ha valaki szívesen megosztaná a karácsonyi készülődés kellemes érzését a nyíregyházi Sóstói-erdő madaraival, akkor december 9-én, szombaton megteheti az Erdei tornapályán 9:30-tól 12:30-ig. A résztvevők itt megismerhetik a téli madáretetés alapvető tudnivalóit, az etető leggyakoribb vendégeivel pedig közvetlen közelről találkozhatnak. Az ünnepi alkalomra zsiradékból és különféle magokból összeállított, karácsonyi hangulatú formákba öntött madárkalács készül, amely nem csupán a télen gyakran éhező kismadarakat segíti, de a kert dísze is lehet ebben az időszakban.

Madáretetési szezon 

A program része a madárgyűrűzés is, ahol Petrilláné Bartha Enikő ornitológus szakember, a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola vezetője segítségével közvetlen közelről megismerkedhetünk az etetőre járó madarakkal. Idén már novemberben beköszöntött a fagyos idő, így a madáretetési szezon is. Az itt telelő kis énekesmadaraknak karácsonyra is hasznos ajándék a megfelelő, szakszerűen kínált eleség. A tavasz beköszöntéig folytatott madáretetés biztonságot jelent az apró tollas jószágoknak a hideg és táplálékban szegény időszak átvészeléséhez. Az E-misszió Egyesület 2011 óta minden évben várja a természet barátait közös akciójára, ahol megismerhetjük, hogyan és mivel lehet télen etetni a madarakat. A szokásos eleségek mellett olajos magvakból, aszalványokból és zsiradékból, kreatív ötletekből, ügyes kezek által nemcsak tápláló, de szép madárkalácsot is készíthetünk.

Madáréletet menthetnek a kirakott eledelek
Fotó: egyesület

Cinegék és rigók

– Évek óta minden télen má­zsányi napraforgómagot fogyasztanak el az Erdei tornapályán álló etetőinkből az arra járó madarak, főleg széncinegék, kék cinegék, barátcinegék, csuszkák, harkályok, fekete rigók, szajkók, zöldikék, meggyvágók. A szombati programon ornitológus szakember segítségével a kismadarak egy részét befogjuk, és jelölőgyűrűt helyezünk el a lábukon. Ezáltal hosszú távon nyomon tudjuk kísérni a sorsukat, de alkalom nyílik arra is, hogy az érdeklődők közvetlen közelről megtekinthessék az etető látogatóit – nyilatkozta dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület programvezetője. A madárkalács-készítéshez alapvető anyagokat az egyesület biztosítja, de hogy finomabb, tartalmasabb, változatosabb és szebb legyen a madárcsemege, aki tud, vigyen magával faggyút, hájat, nyers olajos (napraforgó, dió) és apró szemes (köles, lenmag, mák) magokat, aszalt gyümölcsöket (mazsola), süteményformát, fenyőtobozt, kiszárított fél narancshéjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában