Helyi gazdaság

2010.11.06. 16:55

Nyugdíjjárulék-emelés - tiltakoznak az ellenzéki pártok

<p>Egyöntetűen tiltakozásukat fejezték ki a parlamenti ellenzéki pártok a Fidesz-KDNP nyugdíjjárulék-emelési tervei miatt.</p>

A Jobbik elutasítja a bizottsági módosító indítványba rejtett járulékemelést, szombati közleményük szerint "sunyi és gyáva lépésnek" tartják, hogy a kormánypártok egy újabb "salátaindítványba" rejtették a tervet, és mert "nem merik nyíltan bejelenteni". A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a lépés elveszi a tervezett személyi jövedelemadó csökkentés jelentős részét az adófizetőktől. Az MSZP korábbi közlése szerint ők szintén úgy vélik, a kormány megpróbálta eltitkolni a járulékemelés tervét.

Az LMP közleménye szerint a párt megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a Fidesz-KDNP minden előzetes bejelentés nélkül, egy az adótörvényekhez az utolsó pillanatban beadott módosító javaslat formájában kívánja emelni 0,5 százalékponttal 10 százalékosra a nyugdíjjárulék mértékét. "Az így suttyomban mintegy 40 milliárd forinttal megnövelt adó- és járulékterhelés elveszi a tervezett személyi jövedelemadó csökkentés egy jelentős részét az adófizetőktől, és egyértelművé teszi, hogy a Fidesz-KDNP nem teljesíti egyik fontos ígéretét." A javaslat az ellenzéki párt számára elfogadhatatlan, annak az alacsony és közepes keresetűek egyértelmű vesztesei - fogalmaz a közlemény. Az LMP szerint a terhek növelése helyett a korábbi szolidáris adórendszerhez való visszatérésre, és a munkahelyteremtés érdekében egy 5 százalékos járulékcsökkentésre van szükség.

Mindegyik ellenzéki párt tiltakozik

A Jobbik szintén közleményben tájékoztatott arról, hogy elutasítják a bizottsági módosító indítványban szereplő járulékemelést. "A Jobbik sunyi és gyáva lépésnek tartja a kormánypártok nyugdíjjárulék-emelésre vonatkozó indítványát. Sunyi, mivel egy újabb "salátaindítványba" rejtették és gyáva, mert nem merik nyíltan bejelenteni." - olvasható a közleményükben. A Jobbik azt várja a kormánytól, hogy a népszerűtlen lépéseket is őszintén, a nyilvánosság előtt jelentse be.

Az MSZP részéről még pénteken kifejezték a párt egyet nem értését. A szocialisták nem értik, miért nem a különadókból teremtenek fedezetet a nők nyugdíjára. A járulékemelésből befolyó összeg ugyanis egyes információk szerint azt a célt szolgálja, hogy a 40 éves szolgálati idővel rendelkező nők nyugdíjba mehessenek. Az ellenzéki párt szerint a kormány megpróbálta eltitkolni a járulékemelés tervét. Tukacs István MSZP-s országgyűlési képviselő korábban úgy nyilatkozott, hogy a járulékemelést a kormány "fű alatt, lopva próbálja elfogadtatni, egy nagy salátába csomagolva".

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában