Helyi gazdaság

2011.01.19. 16:37

Hiányos a nyugdíjtörvény az ombudsman szerint

<p>Külföldön csak a jogszabályban meghatározott szűk körben, külképviselet hiányában pedig helyben sehogyan sem lehet nyilatkozni a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a hozzá érkezett panaszok kivizsgálásakor.</p>

Az ombudsman hivatal arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy Szabó Máté felhívja a jogalkotó figyelmét a törvényi rendelkezések kiegészítésének szükségességére.

A hatályos jogszabály értelmében a külföldön tartózkodó magán-nyugdíjpénztári tagok csak akkor tehetnek nyilatkozatot a külképviseleten, ha a jogszabályban meghatározott és igazolt tartózkodási jogcímekkel rendelkeznek, azaz tartósan külföldön foglalkoztatottak, tartós külföldi szolgálatot teljesítenek vagy külföldi tanulmányokat folytatnak. A panaszosok sérelmezték, hogy ha nem a felsorolt jogcímek alapján, hanem más okból - például családtagként vagy gyógykezelés miatt - élnek tartósan külföldön, nincs lehetőségük a nyilatkozattételre. Olyan országokban pedig, ahol a Magyar Köztársaság nem tart fenn külképviseletet, egyáltalán nincs is mód a személyes nyilatkozattételre.

Túl közeli a határnap

Mindezzel kapcsolatban több panasz is érkezett Szabó Mátéhoz. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályától azt a tájékoztatást kapta, hogy ha az érintett személy a jogszabályban meghatározott feltételek hiányában is ragaszkodik a nyilatkozattételhez, azt az eljáró konzuli tisztviselő az e célra rendszeresített űrlapon rögzíti, egyúttal felhívja a figyelmét, hogy a nyilatkozatot a döntéshozó szerv valószínűleg nem fogja elfogadni.

Mindezzel kapcsolatban - mert a magán-nyugdíjpénztári törvény indokolatlanul szűk körben határozza meg a külföldi tartózkodás nyilatkozattételre jogosító jogcímeit, és mert igen közeli a határnap, a január 31. - az ombudsman arra hívja fel a jogalkotó figyelmét, hogy szükséges volna a törvény kiegészítése.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában