Helyi gazdaság

2012.03.09. 13:21

OTP: tovább lassul a portfólió romlása, indul a hitelállomány növekedése

Budapest, 2012. március 9., péntek (MTI) - Az OTP Bank várakozásai szerint az idén tovább lassul a hitelportfólió romlása, és - az árfolyamhatásokat kiszűrve - növekedésnek indul a konszolidált hitelállomány - mondta Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Budapest, 2012. március 9., péntek (MTI) - Az OTP Bank várakozásai szerint az idén tovább lassul a hitelportfólió romlása, és - az árfolyamhatásokat kiszűrve - növekedésnek indul a konszolidált hitelállomány - mondta Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

    Hozzátette: kétszámjegyű növekedés várható az orosz és ukrán fogyasztási hitelek terén, és jelentős bővülést tervez a bank a magyarországi vállalati hitelkihelyezésben is. Elmondta: az előző évekhez hasonlóan a működési költségek csoportszinten nominálisan 5 százalék körül emelkedhetnek, főleg az orosz és ukrán fogyasztási hitelezés várható növekedése miatt.

    Arról is szólt, hogy Magyarországon az OTP számára prioritás lesz a vállalati hitelezés felfuttatása, a bank terveiben kétszámjegyű növekedés szerepel, az itteni piacon főleg az agrárszektor hitelezését helyezi a fókuszba a bank. 

    A bank elmúlt évi teljesítményéről tartott sajtótájékoztatón a vezérigazgató-helyettes részletesen elemezte a végtörlesztésnek az OTP  eredményességére gyakorolt hatását, megemlítve, hogy a végtörlesztések idén a 2012-es nettó kamateredményt 7,6 milliárd forinttal rontják majd. Elmondta: ez úgy áll össze, hogy a végtörlesztett állományok teljes kieső nettó kamateredménye 11,4 milliárd forintra tehető, de a végtörlesztett hitelek kiváltásához felvett forint kölcsönök nettó kamateredménye 3,8 milliárd forintra becsülhető. 

    Kitért arra: a végtörlesztés során összesen 217 milliárd forintos hitelállományt fizettek vissza, ez az OTP-nek 65,4 milliárd forintos bruttó veszteséget okozott adózás előtt. Ezt 12,4 milliárd forinttal csökkentette a társasági adó, valamint az MNB-vel kötött devizaswap-ügyleteken is volt 3,2 milliárd forintos átértékelési eredmény, a végtörlesztés miatti veszteségek kapcsán pedig a bank 16,1 milliárd forintot leírhatott a tavalyi bankadóból. Így a végtörlesztés teljes nettó módon számított hatása 33,6 milliárd forintos veszteséget jelentett az OTP-nek.

    Közölte: a hitel/betét arány tavaly év végén 104 százalék volt, ez javulás a tavaly félévkor tapasztalt 102 százalékhoz képest.

    Kiemelte: az OTP Csoport nettó likviditási tartaléka 4,211 milliárd euró volt 2012 februárjában, a bankcsoport nettó likviditási tartaléka 2010-ben 3,829 milliárd eurót ért el. 

    Bencsik László egy kérdés kapcsán leszögezte: az OTP Bank szerint a kormány elkötelezett, és mindent megtesz azért, hogy az IMF/EU-megállapodás minél előbb megszülessen. Közölte azt is: szakértőik a magyar GDP növekedését 0,1 százalékra várják az idén, miközben az export bővülését 7,1 százalékra valószínűsítik.

    Arról is szólt, hogy az államháztartásban a 3 százalékos hiány elérhető ebben az évben, a jelenlegi pálya alapján ez reális. Kifejtette: pozitív fejlemény, hogy a folyó fizetési mérleg egyenlege tovább javul, a tavalyi 1,4 százalék után a GDP 3 százalékára valószínűsítik idén a bank elemzői.

    Egy másik kérdésre elmondta: az idei év végén 285 forintos euró záróárfolyamot várnak az OTP szakemberei. Bencsik László szerint sok függ attól, mi történik a világgazdaságban, a személyes várakozása az, hogy 285 forint körüli euró-átlagárfolyam lesz 2012-ben. Úgy vélte, hogy a forint a 285-290-es sávban lesz az idei év nagy részében.

    A bank a BÉT honlapján pénteken publikált gyorsjelentésében közölte: az OTP Csoport 25,84 milliárd forintos adózott veszteséget szenvedett el tavaly a negyedik negyedévben, így a 2011. évi nettó profitja 83,6 milliárd forint lett. A veszteség mértéke meghaladta az elemzői várakozásokat.

    A tavalyi éves eredmény 29 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A csoport korrigált (a pénzintézeti különadó, a devizahitelek végtörlesztésének hatása, valamint a goodwill leírás nélkül) éves eredménye viszont 161,4 milliárd forint volt, alig kevesebb a 2010-es 162,1 milliárdnál - a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában