Helyi gazdaság

2018.05.09. 08:53

Nyitás a külpiacok felé

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az alapítvány térítésmentesen segít a nemzetközi kapcsolatok kiszélesítésében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az alapítvány térítésmentesen segít a nemzetközi kapcsolatok kiszélesítésében.

– A PRIMOM Alapítvány által működtetett Enterprise Europe Network nyíregyházi irodájában számos új és érdekes programhoz csatlakozhatnak a megyei vállalkozások, sőt, ezek a szolgáltatások térítésmentesen vehetők igénybe azoknak, akik érdeklődnek a nemzetközi piacok iránt – tájékoztatta lapunkat Mészáros Éva.

Hozzátette: az alapítvány tanácsadói segítségével nemcsak nemzetközi üzleti partnereket kutathatnak fel a vállalkozások, hanem arról is tájékozódhatnak, hogyan vehetnek részt különböző nemzetközi projektekben, vagy hogyan juthatnak hozzá az európai uniós forrásokhoz.

– Az Enterprise Europe Network kiemelt célja, hogy elősegítse az európai kis- és középvállalkozások nemzetközi kapcsolatainak bővítését, valamint a közös piac kínálta lehetőségek megismertetését – folytatta Mészáros Éva, akivel az eddigi tapasztalatok azt mondatják: a számtalan, Magyarországon megrendezett program mellett örömteli, hogy a gazdálkodó szervezetek egyre inkább érdeklődnek a külpiacok iránt, így ennek az igénynek is igyekeznek megfelelni.

Száz százalékos támogatás

– Az Európai Unió által kiemelten támogatandó ágazatok közül az agrárvállalkozások számára lehet érdekes az a berendezés, melyet jelenleg száz százalékos támogatással vásárolhatnak meg. Ez az új eszköz alkalmas arra, hogy foto-elektronikus eljárással ellenőrizze az élelmiszerek minőségét és képes elválasztani a szennyezett terményeket. A gyártó cég vállalkozásra szabottan készíti el a berendezést. A betakarított termék, illetve a késztermék mellett a termelésben is bevethető ez a technológia, mely segíti a talaj folyamatos ellenőrzését, valamint információkat ad egy-egy termés érettségi szintjének állapotáról is, így optimalizálható a betakarítás időpontja. Egy-egy projekt megvalósítási ideje várhatóan 7 hónap, folyamatosan várják agrár és élelmiszeripari vállalkozások jelentkezést – beszélt egy aktuális lehetőségről lapunknak a nyíregyházi irodavezető.

– A szakmai programok közül kiemelkedik a november 26–30. között Szöulban megrendezendő élelmiszeripari kiállítás és üzleti találkozó, melyre az utazás kivételével minden költséget átvállalnak a szervezők. Ide várnak mindenkit, akit érdekel ez az igen jelentősnek mondható piac, ahol különösen a bioélelmiszerek és – italok iránt érdeklődnek. Az ezzel foglalkozó vállalkozások számára a szervezők biztosítanak egy kilenc négyzetméteres kiállítási standot is, ahol lehetőség van a termékek bemutatására. Külön értéke az eseménynek, hogy a régió legnagyobb élelmiszeripari vásárának ideje alatt kerül rá sor. Az érdeklődők jelentkezését 2018. június 8-áig várják – tájékoztatta lapunkat Mészáros Éva.

TG


Dán fórumra is invitálnak

Különösen a nagykereskedelmi vállalkozások számára lehet érdekes az a dán üzleti fórum (szeptember 6–7-én) Aarhausban, ahol szintén térítésmentesen vehetnek részt (teljes költséget a szervezők fizetik meg a kiválasztott vállalkozások egy-egy képviselőjének) az érdeklődők. A fórumon a dán italgyártók szinte mindegyike bemutatja termékeit.

A szakmai programokkal kapcsolatosan a PRIMOM Alapítvány irodájában (Nyíregyháza, Luther u. 16.) érdeklődhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában