fotovoltanikus

2019.06.28. 11:20

Zöldáramot szolgáltatna a park

Fotovoltaikus erőmű épülhet kínai–magyar összefogással Nyírbélteken.

Kínai delegáció érkezett a szakmai konferenciára megyénk apró községébe szerdán, hogy óriási beruházásba vágják a fejszéjüket. A céljuk nem kisebb, minthogy több hektáron egy napelemparkot létesítsenek, s zöldenergiával láthassák el a magyar háztartásokat.

Csökkenteni a kibocsátást

– Magyarország és Nyírbéltek önkormányzata nagy jelentőséget tulajdonít az innovatív technológiák fejlesztésének, a kutatásnak és a csúcstechnológiák alkalmazásának. Az önkormányzat egyértelműen támogatja a fotovoltaikus erőmű létesítését a nagyközség területén – kezdte nyitóbeszédét Bagdi Sándor, Nyírbéltek polgármestere.

Az április végén tartott képviselő-testületi ülésen hangzott el először, hogy a CHIB Travel Kft. kínai segítséggel 50 megawatt teljesítményű naperőművet szeretne létesíteni az önkormányzati tulajdonban lévő földeken.

– A napokban jelentette be Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, hogy az elkövetkezendőkben az ország 3000 megawattnyi kapacitást szeretne kiépíteni naperőművekből, ami mellé jönne a Paks II. Atomerőmű beruházása is.

Ezekkel a lépésekkel szeretnénk támogatni a környezetvédelmet, hiszen ezeknek az energiatermelő egységeknek nincs szén-dioxid-kibocsátásuk, így a párizsi egyezményben vállalt, 2030-ra elérendő 40 százalékos csökkentéshez is hozzájárulunk – mondta el dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő.

Kedvező feltételek

A kínai China Intellectual Electric Power Technology (Taixing) Co., Ltd. megkereste Nyírbéltek önkormányzatát, hogy szeretnének egy megközelítőleg 50-60 hektáros területen napelemparkot építeni.

– A település kiváló lehetőséget biztosít erre, hiszen a kizárólag önkormányzati tulajdonban lévő 700 hektáros terület kedvező paraméterekkel rendelkezik a telepítéshez. Első körben egy 50 megawattos park a cél, azonban szóba került már az is, hogy a későbbiekben nagyobb területet is igénybe vennének.

A terület kiválasztásánál fontos szempont volt az is, hogy a szóban forgó, két helyrajzi szám alatt nyilvántartott földterület közelében nagyfeszültségű vezetékek is futnak.

Jelenleg bérezésről és bérbeadásról szóló végleges számok még nincsenek, azonban született egy előszerződés, ami szerint 300 ezer forintot fizetnének nekünk hektáronként, és 10+10 évig bérelnék tőlünk a legelő besorolásban lévő területet.

Az itt előállított villamos energia megközelítőleg 50 ezer magyar háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezné – ismertette a tényeket a polgármester.

Peng Dexiang igazgatótanácsi elnök lapunk érdeklődésére elmondta: azért esett hazánkra a választásuk, mert amellett, hogy Magyarország egy fejlett ország, magas a napsütéses órák száma is, ami kedvez a napelemek működésének.

– Minden országnak csökkentenie kell a szén-dioxid-kibocsátását, a zöldenergia használatával pedig Magyarország erre esélyt kap. Azt, hogy mennyi napelemet telepítünk, egyelőre nem tudjuk, hiszen az függ a bérelhető terület nagyságától is. Reményeink szerint már az idén szeptemberben elkezdhetjük a beruházást – tette hozzá Han Meizhou kereskedelmi és értékesítési igazgató.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában