Modern Vállalkozások Programja

2019.07.24. 16:53

Az értékteremtő folyamatok terén voltunk eredményesek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozások digitális felkészültsége átlagon felüli.

Az IT- vagy technológiai fejlesztések soha nem önmagukért tett lépések: elsősorban üzleti döntések, és igazoltan megtérülnek

Forrás: Illusztráció: MVP

A Modern Vállalkozások Programjához csatlakozott és sikeres auditon átesett vállalkozások száma országosan csaknem 16 000, melyből csaknem 7000 vállalkozásnak sikerült megszereznie a kizárólag e programban elérhető Digitálisan Felkészült Vállalkozás (DFV) minősítést. Ez utóbbinak egyik kiemelt előnye, hogy útlevélként szolgálhat a vállalkozások számára a ­GINOP-3.2.2 pályázathoz, mely a korszerű IT-, üzleti megoldások bevezetésének pénzügyi támogatását segíti – tudtuk meg Tamás Szilárdtól.

Az IT- vagy technológiai fejlesztések soha nem önmagukért tett lépések: elsősorban üzleti döntések, és igazoltan megtérülnek
Fotó: Illusztráció: MVP

Egy-két helyet előre

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adatokat tekintve elmondható, hogy a kiadott DFV-minősítések száma több mint 500, s ez a megyék összevetésében átlagon felülinek számít. Külön kiemelném, hogy a sikeresen lefolytatott auditok és a kiadott fejlesztési koncepciók száma meghaladta a 800-at, valamint van 30 Ipar 4.0 pályázati minősítés megyénkben – részletezte a koordinátor.

– Azt, hogy e téren mit tekinthetünk jó eredménynek, megmutatja a komplex EU digitális érettségi mutató (DESI), mely szerint Magyarország a 23. helyen áll – magyarázta érdeklődésünkre a szakember. – A DESI index szerint a 2015–2016-os adatokhoz mérten pozitív elmozdulást tapasztalunk; korábban is voltak az egyes almutatók esetében jó helyezéseink, de nem feltétlenül a vállalkozások értékteremtő folyamataihoz kapcsolódva. Mi ezen az utóbbi területen értünk el eredményeket. Hazánk a korábbi adatokhoz képest 1-2 helyezéssel lépett előbbre.

– A helyzet jónak mondható abban a tekintetben, hogy a sikeresen lefolytatott auditok 70 százaléka hozott a digitális érettséget illetően pozitív eredményt. A program abban tud segíteni, hogy a vállalkozásokat egy tanácsadói, cégvezetőknek szóló összefoglalóval, fejlesztési koncepcióval támogatja, mely tartalmazza, mely területeket érdemes kicsit közelebbről is megvizsgálni, és hol kell emelni a digitalizáció meglévő vagy nem érzékelhető szintjét – ismertette Tamás Szilárd. – Tapasztalataink szerint sokszor pontosan az értékteremtő folyamatok maradnak kezeletlenek, vagy nincsenek kellő mértékben technológiai vagy IT-megoldásokkal támogatva. Pedig itt keletkeznek a költségek, itt kell a munkaerőt optimálisan felhasználni oly módon, hogy mindenki megelégedését szolgálja.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában