Shell Eco-marathon

2019.07.03. 11:30

Verseny egyetlen liter üzemanyaggal

Magyarország három legenergiahatékonyabb autója a Shell Eco-marathonon.

A győri Széchenyi István Egyetem csapata egy teljesen új, csepp alakú városi autót épített

Javában tart a Shell Eco-marathon, a világ egyik vezető energiahatékonysági programja diákoknak, amelynek célja, hogy inspirálja a tudományos, a technológiai, a mérnöki és a matematikai pályára készülőket.

A győri Széchenyi István Egyetem csapata egy teljesen új, csepp alakú városi autót épített

Motiválják a fiatalokat

A nagy múltú versenyen évről évre Európa és a környező országok legjobb egyetemi és középiskolás csapatai gyűlnek össze, hogy kiderüljön, melyikük járműve tudja a legnagyobb távot megtenni 1 liter üzemanyaggal vagy 1 kWh energiával. Az idén július 1–5. között megrendezendő Shell Eco-marathonra több mint 150 – köztük három magyar – csapat kapott meghívást, akiknek a fővédnökségét Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vállalta. A csapatok az indulás előtt a Hősök terén mutatták meg különleges, energiahatékony járműveiket.

A diákok számos fejlesztéssel készültek a London külvárosában lebonyolítandó versenyre. A győri Széchenyi István Egyetem csapata egy teljesen új, csepp alakú városi autót épített, a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának diákjai új telemetriai rendszerükkel tervezik növelni hatékonyságukat, a Szegedi Tudományegyetem csapatának járműve pedig új motort és elektronikát kapott.

A versenyt szervező Shellt Bujdosó Andrea, a Shell Hungary Igazgatóságának elnöke képviselte az eseményen: „A Shell Eco-marathon versennyel több mint 30 éve motiváljuk a fiatalokat, hogy egy jármű megtervezése és megépítése során megvalósítsák saját ötleteiket, miközben ösztönözzük őket, hogy olyan megoldásokban gondolkodjanak, amelyek energiahatékonyak, és amelyek inspirációt adhatnak a jövő kihívásainak megoldásához a mobilitásban. A magyar csapatok megpróbálják még lejjebb faragni autójuk energiafelhasználását”.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában