Nyíregyháza

2019.08.25. 07:00

Pénziránytű a tanórákon

Gyakorlatias feladatokkal igyekeznek pénzügyi tudatosságra nevelni a középiskolás diákokat.

Ezúttal a tanárok tanultak, szeptembertől viszont a diákok fognak a két ingyenes feladatgyűjteményből a matematika- és a történelemórákon | Fotó: Palicz István

„Gazdagnak lenni jó! Nem azért, hogy két kézzel szórhasd a pénzt, hanem hogy tudj anyagi biztonságban élni, a holnaptól nem félni, pozitív várakozással nézni a jövőbe. De vajon hogyan érhetjük ezt el?” – áll a Pénziránytű Alapítvány „Számoljunk a befektetésekkel!” című kiadványában, amelyet pénteken egy speciális továbbképzésen ismerhettek meg a nyíregyházi pedagógusok a Zrínyi Ilona-gimnáziumban. Tegnap a tanárok tanultak, szeptembertől viszont a diákok fognak a két ingyenes feladatgyűjteményből, mégpedig alapvető és gyakorlatias pénzügyi ismereteket a matematika- és a történelemórák témakörébe ágyazva.

Ezúttal a tanárok tanultak, szeptembertől viszont a diákok fognak a két ingyenes feladatgyűjteményből a matematika- és a történelemórákon | Fotó: Palicz István

Huszárné Kádár Ibolya, a házigazda intézmény igazgatója elmondta: minden zrínyis matematika és történelem szakos tanár részt vett a továbbképzésen, szeptemberben pedig a végzős diákok is kézhez kapják a pénzügyi tudatosságra nevelő, a mindennapi gazdálkodási, befektetési ügyekben eligazodni segítő kiadványokat, amelyek használatához okostelefonra is szükség lesz.

Gazdálkodj okosan!

– Bár a Zrínyi nyelvi orientációjú humán gimnáziumként él a köztudatban, a Pénziránytű iskolahálózat tagjaként az új lehetőségekre és a gyakorlatias ismeretekre is nyitottak vagyunk. A pénzügyi tudatosságra nevelés nem előzmény nélküli az intézményünkben, gondoljunk csak a pályaorientációs és projektnapokra. A legutóbbi OECD-felmérés tragikus képet festett a magyarok pénzügyekkel kapcsolatos fogalmi és gyakorlati ismereteiről, 2021-ig javítani szeretnénk ezen a „bizonyítványon”.

– Egyenletek, sorozatok, százalékszámítások, logaritmus… A középiskolások egy része idegenkedik a matematikai műveletektől, ám ha ezeket gyakorlatias módon, pénzügyi számításokban alkalmazzuk, hamar ráébredhetnek, hogy ezek az ismeretek nagyon is hasznosak, sőt szó szerint kamatoztathatóak – világított rá a „Számoljunk a befektetésekkel!” munkafüzet egyik tartalomfejlesztője, Baranyai Anita.

– Már általános iskolás kortól fontos a pénzügyi ismeretterjesztés: egy 8-9 éves gyermek jó, ha tudja, hogy a szülei pénzért dolgoznak, és az árucikkekért, szolgáltatásokért fizetnünk kell. Idővel a hétköznapi pénzügyek sikeres kezelésében már a kamatoskamat- és kamatadó-számítással, értékpapírokkal és ingatlanbefektetésekkel kapcsolatos ismeretek bizonyulhatnak rendkívül hasznosnak – taglalta Baranyai Anita, majd hozzátette: a pénzügyi ismeretek az érettségi témakörébe is bekerültek, ezért is fontosak a helyi képzések, a Pénziránytű Alapítvány ingyenes feladatgyűjteményei pedig megoldókulccsal együtt letölthetők a világhálóról.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában