Ismét napirenden

2019.09.22. 14:15

Várható volt a csökkenés

A becslések szerint az idén az előző évi alma­termés felét tudják betakarítani a gazdák.

Forrás: Illusztráció / KM-archív

– A terméscsökkenés a tavalyi 900 ezer tonnás betakarítás után várható volt, de az időjárás is a vártnál nagyobb szerepet játszott ebben – mondta lapunknak Rácz Imre.

A Magosz megyei elnöke szerint a tavalyinál magasabb felvásárlási árra vonatkozó előzetes várakozások részben teljesültek a viszonylag magas indulóárakkal. Ennek ellenére a gazdálkodók újabb nehézségekkel szembesültek a korábbi kedvezőtlen kondíciójú szerződések miatt.

Etikus magatartás

Azok a hosszú távú megállapodások, amelyekben csak a mennyiség van meghatározva, valamint a nem teljesítés szankciója, azaz a kötbér, a kisebb termés miatt ismét hátrányosan hatnak a termelőkre. Az ilyen szerződések esetében csak a termelők viselik a globális piacok terheit, ugyanis ezeknél a szerződéseknél a feldolgozó nem él azzal az etikus magatartással, hogy a nagyobb bevételből részesíti a termelőket is, és a szerződéses ártól magasabbat fizetne a régi partnereinek. Ez ismét egy formája a gazdasági erőfölénnyel történő visszaélésnek, mert a termelőt „röghöz köti”, és nem is kompenzálja a piaci folyamatok kedvező eredményeiből.

– Gazdabarát lépést sajnos a megyénkben működő multinacionális cégek közül csak egy vállalat jelentett be. Az idei áraknál tavaly alacsonyabb áron megkötött hosszú távú szerződések esetén, a korai érésidejű fajták szezon elejei beszállításakor is kifizetik a szeptember közepére kialakult napi árat – vélekedett Rácz Imre.

Ismét napirenden

– A Magosz megyei elnökeként olyan híreket kapok az érintett termelői körtől, hogy az ipari alma felvásárlási árát a közeli napokban csökkenteni fogja a piacvezető feldolgozó. Így az idei alacsonyabb termés miatt szabad mennyiséggel nem rendelkező termelők a szerződéses feltételek betartása miatt nem tudják kihasználni a magasabb árak okozta előnyöket, ismét rosszul járnak. Nekik annyi vigaszt tudok mondani, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöksége ismét napirendjére tűzte a magyarországi mezőgazdasági termékek piacaira vonatkozó etikus szerződési feltétek kialakítását, mint fontos megoldandó feladatot.

Nyitva áll az előny

– Buzdítom őket, hogy a számukra már évről évre előnytelennek bizonyuló szerződéseket támadják meg bíróságon, vagy hivatalosan is kérjék a kamara etikai bizottságának állásfoglalását azokkal kapcsolatban. Azoknak a termelőknek pedig, akik jelenleg nem rendelkeznek a termésük egy kisebb vagy akár jelentős részére vonatkozóan szerződéssel, még nyitva áll az az előny, hogy a legmagasabb napi árat kínáló felvásárlónak adják el termésüket – fogalmazott Rácz Imre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában