Advent

2019.12.06. 14:00

A webáruházakban is tarthatunk tolvajoktól

Ami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem az.

Forrás: Sipeki Péter

Fotó:

Ahogy novemberben megjelennek az első csokoládémikulások a boltok polcain, elkezdődik a karácsonyi ajándékok beszerzésének időszaka. Az adventi időszakban jellemzően már lépni sem lehet az üzletekben, s ezzel párhuzamosan az internetes áruházak megrendelései is megsokszorozódnak.

Nem mindegy tehát, hogy mikor és főként melyik web­shop ajánlata mellett döntünk, ugyanis ha túl későn adjuk le a rendelésünket, lehet, hogy csak a két ünnep között érkezik meg a csomag, arról nem is beszélve, hogy ha nem vagyunk elég körültekintőek és tapasztaltak, könnyen adathalászok és netes csalók csapdájában találhatjuk magunkat.

Fiatal olvasónk, Molnár Debora olyan történetet osztott meg lapunkkal, ami bárkivel megeshet, aki interneten keresztül vásárol.

– Az egyik délután üzenetet kaptam egy sikertelen vásárlásról. Nem sokkal később a bankom munkatársai hívtak, s arra voltak kíváncsiak, hogy vásároltam-e az elmúlt néhány percben 380 ezer forint értékben. Jeleztem, hogy nem, így a pénzintézet azonnal letiltotta a kártyámat. Később elmentem a bankba, ahol az adategyeztetés és ellenőrzés után kiderült, hogy valaki Srí Lankára próbált repülőjegyet vásárolni a bankkártyaadataimmal. Gyakran rendelek különböző kínai webshopokból, az egyik netes vásárlás során férhettek hozzá az adataimhoz – árulta el nyírteleki olvasónk, aki az eset után természetesen bankkártyát cserélt.

A biztonság a legfontosabb

Megkerestük Bódi Antal informatikai és közlekedésbiztonsági szakértőt, s arra kértük, mondja el, mire kell odafigyelnünk, ha online vásárolunk.

– Akkor megbízható a szolgáltató, ha a webcím https-sel kezdődik, és egy kis zöld lakat van mellette. Így a közbeékelődéses támadás is elkerülhető, ami során „beállnak” a vásárló és a portál közé, megszerzik és használják az adatainkat. Nagyon fontos, hogy csak rendszeresen karbantartott és megfelelő védelemmel ellátott eszközön vásároljunk. Ne rendeljünk olyan gépről, ami nem a miénk, például ne a munkahelyünkön vagy egy internetes kávézóban intézzük a karácsonyi ajándékok beszerzését.

– Magyarországon a web­shopon keresztül vásárlók körében az utánvétes fizetési mód a legelterjedtebb, ami azt jelenti, hogy a terméket kiszállító futárnak kell fizetni az átadást követően. Persze, vannak más veszélytelen, ugyanakkor egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldások is, mint például a virtuális kártya és a PayPal. Aki mégis a bankkártyája számának megadásával fizet – bár még egyszer hangsúlyozom, legjobb lenne, ha más lehetőséget választana –, előbb győződjön meg arról, hogy a webáruház megfelelően kezeli a személyes adatait. Mindezekről az adatvédelmi vagy üzletszabályzatból tájékozódhatunk – magyarázta Bódi Antal.

– A webshopok különböző szállítási módokat ajánlanak. Van, amelyik saját szállítókkal dolgozik, van, amelyiknek szerződött csomagküldő partnere van, és akad olyan is, amelyik a Magyar Postával szállíttat – többnyire ez a legdrágább. A szállítás határideje és díja általában attól függően változik, hogy ezek közül melyiket használja az eladó. Nem mindegy – pláne az ünnep előtti időszakban –, hogy a webáruház hány napon belül teljesíti a megrendelést. Ez akár termékenként is változhat, attól függően, hogy mi van raktáron. Egy jó webshop esetén maximum 48 órát kell várni az árucikkre – mutatott rá a szakértő. Hozzátette: a neten vásárolt termékekre ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mintha offline vettük volna. Figyeljünk arra, hogy átvételkor megkapjuk a termék kitöltött garanciajegyét.

– Rengeteg a szélhámos, ilyenkor az emberek hajlamosabbak a szokásosnál többet költeni, ezért mindig legyen bennünk egy egészséges gyanakvás, és tegyünk meg mindent azért, hogy ne tudjanak minket átverni – tanácsolta a szakértő.

Több csomagra számítanak

A napokban adtunk hírt arról, hogy bővítette nyíregyházi logisztikai üzemét a Magyar Posta. Az átadóünnepségen Csorba László logisztikai igazgató elmondta: várakozásaik szerint az idei szezonban az előző évhez képest tizenöt százalékkal nő az árutartalmú küldemények száma. Azt kérte továbbá, hogy akik még nem tették meg, december 19-éig adják fel a karácsonyi csomagokat, mert ezután már nem garantálják, hogy az ajándék időben a fa alá kerül.

CsA, MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában