top 100

2019.12.04. 11:30

Hét pillérre építhetünk

A nagyvállalatok és az egyetemek tudásbázisának összehangolása is kulcskérdés lesz a jövőben.

Forrás: KM

A gazdaság elmúlt években nyújtott teljesítményét is értékelte nyíregyházi előadásának elején dr. Nagy Ádám. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára lapunk TOP 100 rendezvényén emlékeztetett: 2010-ben elindult egy makrogazdasági konszolidációs folyamat, a fegyelmezett költségvetési politikának meg is lett az eredménye: csökkent a költségvetési hiány, az államkötvények a befektetésre ajánlott kategóriába kerültek, és egy kedvező befektetési környezet alakult ki Magyarországon, a bruttó államadósság mértéke pedig 2010 óta mindig alatta maradt az EU19 és az EU28 országok átlagának.

Dr. Nagy Ádám hozzátette, nem véletlen, hogy 2015-től 3000 milliárd forintnyi külföldi befektetés érkezett hazánkba. Kiemelte továbbá, hogy a magyar adórendszer versenyképes, köszönhetően a 9 százalékos társasági nyereségadónak és a 15 százalékos, egykulcsos jövedelemadónak.

Múlt után a jövő

Az Innovációs és a Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára a múlt eredményeinek összegzése után előretekintett, amikor arról a hét pillérről beszélt, amelyekre a jövőben épülhet a hazai gazdaság. Eszerint a klímasemlegesség jegyében a magyar kormány szeretné elérni, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelésünk szén-dioxid-kibocsátása nulla legyen, emellett kiemelt figyelem irányul majd a vízkészleteink tisztaságára.

A nagyvállalatok és az egyetemek tudásbázisának összehangolása is kulcs­kérdés lesz a jövőben, ennek érdekében újabb, úgynevezett „science parkok” (Zalaegerszegen és Szegeden már működik ilyen) jöhetnek létre. Fel kell készülni a negyedik ipari forradalom és a robotizáció térnyerésének következményeire, ki kell alakítani a ­digitalizációs kihívásokhoz alkalmazkodó infrastruktúrát (5G-s hálózat). Dr. Nagy Ádám szerint ­elengedhetetlen az elő­relépéshez az is, hogy a közút- és vasúthálózatunk is fejlődjön, korszerűsödjön, ahogy a felnőtt- és szak­képzési rendszerünk is átalakításra szorul, ennek érdekében készült el a Szakképzés 4.0 elnevezésű kormányzati stratégia.

– Még inkább alapoznunk kell a magyar emberek kreativitására, ebben is lát a magyar kormány további potenciált, fejlődési lehetőséget – zárta a hét pillér részletezését dr. Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában