Áremelés

2020.01.18. 15:30

Drágább lesz a kenyerünk

Heteken belül legalább tíz százalékkal emelkedik a kenyér ára.

Forrás: Sipeki Péter

Fotó:

A pékszövetség szerint nem lehet tovább halogatni a kenyér árának emelését: közleményükben azt írják, a költségek nőnek, a jövedelmezőség a padlón van, így pedig fejleszteni sem tudnak. A szupermarketekben már most is csúcson van a kenyér és a péksütemények ára, heteken belül pedig további két számjegyű emelkedés jön.

Lakatos Tibor, a Vela Kft. ügyvezető igazgatója, a pékszövetség alelnöke lapunknak azt mondta, január végén, február elején várható az áremelkedés, aminek a mértéke tíz százalék körül lehet.

Olyan mértékben és meredeken emelkednek a hazai sütőipari cégek költségei, hogy az élelmiszeriparban legutolsóként, de a pékségek is kénytelenek árat emelni a saját túlélésük érdekében. Hosszú távú és fenntartható megoldást csak az automatizálás erősítésével érhetnek el, ehhez azonban jövedelmezőség kell. A jelenlegi helyzetben esély sincs a fejlesztésekre – olvasható a Magyar Pékszövetség elnökének közleményében. Septe József kitért rá, a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező emelése folyamatos költségnövekedést eredményez, erőteljes bérfelhajtó hatása pedig a teljes munkaerő-állományra kiterjed.

– Ennek oka egyrészt a munkaerő-megtartáson túl a többi ágazat elszívó hatása, másrészt a fizikai dolgozók hiányát más szektorból csak erőteljes emeléssel lehet pótolni – fogalmaz a Magyar Pékszövetség elnöke.

Az idén januárban a malmok mint a legjelentősebb alapanyag-beszállítók, jelezték a liszt árának emelkedését, ami újabb költségnövelő tényező. A bérek és az alapanyagárak mellett az energia-, az üzemanyag- és logisztikai költségek emelkedése is gondot okoz a vállalkozásoknál.

Az elhúzódó forintgyengülés mellékhatása, hogy magasabb lett az importtermékek átvételi ára, így drágábbak lettek a sütőipari alapanyagok is – említette Septe József. A szervezet elnöke szerint két számjegyű áremelésre lenne szüksége a sütőiparnak ahhoz, hogy végre ne a veszteséges vagy minimális profitot hozó iparágak közé tartozzon.

Elkerülhetetlen az emelés

Lakatos Tibor, a Vela Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Pékszövetség alelnöke lapunknak azt mondta, a sütőipari cégeket nehéz helyzetbe hozta a minimálbér emelkedése, pontosabban az abból adódó kötelező béremelés.

– Az éjszakai és a hétvégi pótlékok miatt ez nekünk jóval nagyobb emelést jelent, mint 8 százalék, a gyenge forint pedig tovább nehezíti a helyzetünket, hiszen az ágazat rengeteg importanyagot használ. Ezeket már nem tudjuk kigazdálkodni, így a 10 százalék körüli áremelés nem kerülhető el – tette hozzá.

Ifj. Krámer Zoltán, a Nyíregyházi-Kenyérgyár Kft. ügyvezetője sem mondhatott mást, mint hogy február 1-jétől számolnunk kell a sütőipari termékek árainak 10-15 százalékos emelkedésével.

– Az elmúlt évekhez képest több tényező is befolyásolja az árak alakulását: emelkedett a szállítás költsége, az alapanyagok, az importból érkező cukor, élesztő, margarin ára, többet kell fizetnünk a villanyért, a gázfűtésért, és a 8 százalékos minimálbér-emelés is tovább növelte a terheinket. Sajnos romlott a forint vásárlóértéke, ami felfelé tolta az euróárfolyamot. És akkor még nem szóltam az iparágat sújtó, egyre nehezebben kezelhető munkaerőhiányról. A mai fiataloknak nem túl vonzó, hogy mi akkor dolgozunk, amikor mások alszanak. Hogy meg tudjuk tartani a dolgozókat, nekünk a minimálbér-emelés mértékéhez képest is többet kell adnunk – sorolta a terheket az ügyvezető.

– Tudjuk, hogy a vásárlónak nem öröm ezt hallani, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy sütőipari termékeknek még mindig alacsony az áruk, ez az iparág nem tartozik a kimagaslóan jövedelmezők közé. Az áremeléssel is csak az inflációt próbáljuk követni, és nem marad semmi extra­profit, amit időnként gépesítésre fordíthatnánk. Egyedül annyi pozitívumot mondhatok, hogy ha nem jön közbe valami rendkívüli, ebben az évben már nem fogunk árat emelni. Szerencsére nem tartunk ott, hogy nem lesz meg a mai vagy a holnapi kenyerünk, de bizonyos területeket már mi sem tudunk ellátni, és más üzemeknél is látjuk, hogy nem nyitnak új üzletet, szűkítik a kínálatot – tette hozzá Krámer Zoltán.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában