Szigorú szabályok

2020.01.19. 15:30

Madárinfluenza: Gazdasági érdek a védelem

A Master Good Kft. saját telepein most is a legszigorúbb járványvédelmi előírások vannak érvényben.

Forrás: Illusztráció/KM-archív

Fotó: PeterBalint+36309229188

A napokban két hazai állattartó telepen jelent meg a madárinfluenza, a vizsgálatok ezúttal is a betegség H5N8 altípusát mutatták ki mind Komárom-Esztergom, mind pedig Hajdú-Bihar megyében. A Nébih mindkét esetben megnyugtatta a közvéleményt, miszerint a kimutatott H5N8 altípussal összefüggésben eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfitermékek továbbra is emberi fogyasztásra alkalmasak.

Szigorú előírások

Megyénkben a Master Good cégcsoportból a Baromfi-Coop Kft. az, amelyik szülőpártartással, naposcsibe-keltetéssel és csirkehizlalással foglalkozik.

A vállalkozás saját telepein, függetlenül bármilyen időszakos járványveszélytől, a legszigorúbb járványvédelmi előírások vannak érvényben

– tájékoztatott Bárány László. Az ügyvezető igazgató tételesen felsorolta lapunknak azokat az óvintézkedéseket, melyek jelenleg is érvényben vannak a telephelyeiken. Eszerint a baromfitelepeket zárt kerítés veszi körül, fertőtlenítőfolyadékkal feltöltött kerékmosó és a belépőkapu vonalában elhelyezett magas nyomású fertőtlenítőberendezés szavatolja a beérkező gépjárművek tisztaságát.

– A telepeken dolgozók átöltöznek, mielőtt munkába állnak, az istállók bejáratánál pedig kéz- és lábfertőtlenítő berendezéseket helyeztek el a megfelelő higiénia biztosítása érdekében, sőt úgynevezett higiéniai kapukat is létesítettek, míg az istállók ablakain, szellőzőnyílásain 10×10 milliméteres madár­hálókat helyeztek fel.

Megkövetelik és ellenőrzik

– Ezek állandó és következetes használata megfelelő biztonságot ad arra, hogy külső forrásból – akár a belépő járműveken, akár gondozói belépéskor – a madárinfluenza vírusa ne kerülhessen be az istállók légterébe, és ott ne okozhasson fertőzést. Ezeket a szigorú szabályokat nem most léptettük életbe, hanem évtizedek óta így neveljük a baromfiállományainkat. Ez kifejezett gazdasági érdek, de a legnagyobb vevőink ezt nemcsak megkövetelik, hanem a vevői auditokon ellen­őrzik is.

A kereskedelmi politikánkat a Magyarországon megtalált madárinfluenzás megbetegedés annyiban befolyásolja, hogy néhány exportpiacra, úgymint Vietnám vagy a Dél-Afrikai Köztársaság, várhatóan 6–12 hónapig Magyarországról nem szállíthatunk csirkehúst.

A felsorolt országok minden baromfifajra kiterjesztik a tiltást, így kacsára, libára és csirkére is – tájékoztatott Bárány László ügyvezető igazgató.

TG

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában