Tuzsér

2020.03.11. 18:58

Befejeződött a tesztidőszak megyénk legnagyobb naperőművében

Még több hasonló létesítményt terveznek Szabolcs-Szatmár-Beregbe.

DCIM100MEDIADJI_0151.JPG

Forrás: BNGR

Tavaly nyáron adták át a tuzséri naperőművet, amely a megyében, s országos viszonylatban is a legnagyobb teljesítményűek közé tartozik. Az erőmű tulajdonosa az Enlight Renewables nevű, izraeli tőzsdén jegyzett cég, a BNRG pedig a projekt fejlesztője. A létesítmény tesztidőszaka nemrég ért véget, a tapasztalatokról Halász Róberttől érdeklődtünk.

- Az erőmű engedélyeztetése mintegy másfél évet vett igénybe, a kivitelezés után, tavaly kora ősszel lehetett bekapcsolni. Minden kezdeti, apróbb problémát sikerült orvosolni, túl vagyunk a finomhangoláson. A tesztidőszak sikeresen zárult, és most már a tervezett paraméterekkel folytatódik az üzemeltetés – tájékoztatott a naperőműveket fejlesztő, építő és üzemeltető BNRG Kft. ügyvezetője, hozzátéve: a tuzséri park 52 ezer panelje mintegy 30 ezer ember éves villamosenergia-fogyasztását fedezi.

- A helyszín kiválasztásánál fontos volt, hogy olyan ipari terület álljon rendelkezésre, ahol van nagyobb villamos kapacitás az országos hálózatra csatlakozáshoz, és kellett egy támogató önkormányzat is – Tuzséron mindezt megtaláltuk.

Szeretnénk több naperőművet fejleszteni Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezeknél a helyszínkiválasztás fázisában vagyunk

- árulta el Halász Róbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában