METÁR tender

2020.04.28. 07:34

Új naperőmű-beruházások indulhatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Sikeresen zárult a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó első METÁR tender. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat naperőműves projekt nyert el támogatást.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tenderen gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, melyek vállalták, hogy új beruházás révén létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50%-át meghaladó mértékben fejlesztik.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat naperőműves projekt nyert el támogatást. Mindegyik projekt a kis erőművi kategóriában (0,3MW – 1MW) valósulhat meg összesen 3,9 MWe beépített kapacitással. Az erőművek évente várhatóan 5629 MWh zöldáramot fognak a hálózatra táplálni. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye részesedése a pályázat ösztönözte teljes 193 GWh-ás villamos energia előállításból 3%.

Pályázati kategória

Erőműegység telephelye – Település

Erőműegység típusa

Névleges teljesítőképesség (MWe)

Elnyert MWh

Kicsi

Szakoly

naperőmű

0,498

660

Kicsi

Pátyod

naperőmű

0,996

1434

Kicsi

Kemecse

naperőmű

0,499

719

Kicsi

Biri

naperőmű

0,960

1382

Kicsi

Buj

naperőmű

0,498

717

Kicsi

Buj

naperőmű

0,498

717

Összesen

3,949

5629

 

METÁR tender Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

HÁTTÉR

A METÁR támogatás célja, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést, és az új beruházások indítását. A pályázatra országosan összesen 168 ajánlat érkezett, melyek közül 72 pályázat lett nyertes.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tender nyertesei 15 éven át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhetnek az újonnan megtermelt 193 GWh/év villamosenergia-mennyiség után.

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 193 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból.

A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a 2019. évi termeléshez képest a nyertes beruházásoknak köszönhetően mintegy 10%-kal fog növekedni. A növekmény évente 93 ezer hazai háztartás teljes villamos energia igényét tudja fedezni és emellett 75 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását is elkerüli Magyarország.

A pályázati eredmények hivatalos adatai a Villamos energia, Metár tender rovatban olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában