Nem rosszabb a helyzet

2020.05.13. 11:30

Lesz igény az idénymunkásra

A tarpai Guti Rudolf úgy tervezi, hogy 10-12 idénymunkással oldja meg a szüretet.

A betakarítás időszakában nagy szükség van az idénymunkásokra

Forrás: MW-archív

Fotó: Mártonfai Dénes

Az év ezen időszakában ugrásszerűen megnő a mezőgazdasági idénymunkások iránti igény, főként a zöldség-gyümölcs ágazatban, ahol a munkák mintegy kétharmadát a szezonálisan foglalkoztatott munkaerő végzi. Egy-egy munkafolyamat elvégzésének elmaradása a teljes növényállomány megsemmisüléséhez vagy jelentős mennyiségi és minőségi termésveszteséghez vezet, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban megfelelő mennyiségű ember álljon rendel­kezésre a különböző mezőgazdasági munkák elvégzéséhez.

Többen érdeklődtek

Guti Rudolf meggy-, szilva-, alma- és diótermesztéssel foglalkozik. Az elmúlt évekhez hasonlóan a tarpai gazdálkodó az idén is idénymunkásokat fog fogadni a betakarítás idejére.

– Tavaly két család járt át Kárpátaljáról, de most helyiekkel fogom megoldani a szüretet. A koronavírus miatt sok olyan tarpai „esett ki” az építőiparból, az idegenforgalomból, akik eddig a fővárosba vagy Dunántúlra jártak el dolgozni. Ezek az emberek most itt, helyben keresnek munkát. Többen megállítottak már a faluban, a boltban, hogy a nyáron nálam szeretnének dolgozni, tudok-e nekik munkát adni – mondta lapunknak Guti Rudolf, aki azt tervezi, hogy 10-12 idénymunkással oldja meg a betakarítást. A tarpai gazda hozzátette: jó volna valami plusztámogatás az állásukat elvesztő emberek alkalmazására, ezzel mindenki jól járna, hisz akiknek most a koronavírus miatt nincs munkahelyük, nem dolgoznak sehol, ideiglenesen el tudnának helyezkedni a mezőgazdaságban. Guti Rudolf arról is beszélt, hogy a vírus az agráriumban szerencsére nem okozott akkora kárt, mint más ágazatoknál, így a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar viszonylag stabil lábakon áll.

Nem rosszabb a helyzet

A Szatmári Konzervgyár Kft. több száz megyei gazdálkodóval áll kapcsolatban. Mint azt Szórádi Sándor, a tyukodi üzem résztulajdonosa lapunknak elmondta: mun­kaerőpiaci szempontból Szatmárban jelenleg nem rosszabb a helyzet, mint volt az elmúlt években.

– A kormány, a kamarával és a minisztériummal közösen, rendezte a külföldi idénymunkások átjárásának jogszabályi helyzetét, ami lehetőséget biztosít a megyei gazdálkodóknak ahhoz, hogy romániai vagy kárpátaljai vendégmunkásokat foglalkoztassanak a betakarítás idejére – fogalmazott Szórádi Sándor, aki szerint azokban az ágazatokban, ahol szükség van a kétkezi munkásokra, mint például az alma- vagy az uborkatermesztés, ott az elmúlt években is sok idénymunkás érkezett a határainkon túlról, vélhetően ez az idén sem lesz másképp.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában