Mezőgazdaság

2020.07.12. 10:46

Nincs megállás az agráriumban

A napszámost és a vállalkozót is kihúzza a bajból az idénymunka.

Az esős időjárás miatt csúszott a meggyszüret, nagy a kár a gyümölcsösökben

Fotó: Dodó Ferenc

Továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek egyes élelmiszer- és feldolgozóipari cégek, valamint a mezőgazdasági vállalkozások. Az agártárca egy online platformot (munkaszuret.hu) is működtet, ahol megpróbálják összekötni az álláskeresőket és a termelőket. A mezőgazdaságban kulcskérdés, hogy találnak-e a vállalkozások elegendő napszámost a szezonális munkákhoz, de talán egyelőre nem is csúcsosodik ki annyira ez a probléma, ugyanis a gyümölcsöskertek jelentős részében lefagyott a termés, amennyi gyümölcsöt le lehet szedni a fáról, ahhoz van elég kétkezi munkás.

Az esős időjárás miatt csúszott a meggyszüret, nagy a kár a gyümölcsösökben
Fotó: Dodó Ferenc

Szükség van idénymunkásra

– A szélsőséges időjárás átírta a gyümölcsösgazdák forgatókönyvét, a májusi fagyok és a sok eső rontott a termés minőségén, napokat csúszott a szüret a rossz idő miatt, ezért is aggódnak a meggyesgazdák. Számottevő munkaerőigény nem merült fel most, mert sajnos kevesebb a munka a kertekben – mondta el Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzátette: a kamara információi szerint átlagosan 230 forintért veszik át a meggyet a megyei gazdáktól, de ez a felvásárlási ár nem tartható sokáig, heteken belül esni fog. A feldolgozóüzemek annyi meggyet vesznek át, amennyit a kapacitásuk megenged, nem szeretnének és nem is tudnak nagy mennyiséget tárolni.

Az idénymunkáról Rácz Imre elmondta: a dohánytörésnél és az almaszüretnél a jelenlegitől sokkal több napszámosra lesz szükség, az agrárium 25-30 ezer embernek tud megélhetést biztosítani a szezonban. Megtudtuk azt is, a járványt követően az önkormányzatok bővítették a közmunkakeretet, sok helyen elkezdtek mezőgazdasági termékekkel foglalkozni, ami elvonja a munkaerőt az agárvállalkozásoktól.

A koronavírus-járvány kapcsán felmerül az a kérdés is, hogy noha a határok átjárhatósága egyelőre biztosított, a járvány éppen azokban a szomszédos országokban (Ukrajna, Románia) tombol, ahonnan minden évben jelentős számban érkeznek megyénkbe idénymunkára. A járványvédelem érdekében bármelyik ország bármikor szigoríthat az ingázás szabályain, ezért a vállalkozások inkább itthon toboroznak munkaerőt.

Az idénymunka átmeneti megoldást nyújt azoknak, akik a járványos időszak alatt elvesztették az állásukat. Baráth Zsolt, a HSA Group nyíregyházi irodavezetője elárulta, az élelmiszer- és feldolgozóiparban folyamatosan közvetítenek munkaerőt, konzervgyárak, tejipari cégek keresik meg őket, illetve most már a többi ágazatban is elindult a minimális létszámfelvétel.

A szállásdíjat is állják

– A konzerviparban, az agráriumban sok partnerünk van, folyamatosan pörög a toborzás. A belföldi munkaerő keresett, azzal sokkal kevesebb a nyűg, a koronavírus-járvány miatt a külföldi munkavállalók utaztatása, elszállásolása problémás – jegyezte meg a toborzócég irodavezetője, majd visszatért a belföldi idénymunkára.

– Van olyan partnerünk az agráriumban, ahová 700 munkavállalót közvetítünk idénymunkára. Megyénkből is sokan jelentkeztek kukoricacímerezésre Békés, illetve Csongrád-Csanád megyébe, ahol szállást nyújtanak számukra, és az utazás költségeit is a vállalkozó állja. Első körben egybusznyi embert szedtünk össze, de újabb megrendelés is érkezett, tehát aki szeretne, folyamatosan tud dolgozni az ágazatban.

– A kukoricacímerezés nehéz fizikai munka. Meleg van, párás a levegő, poros a kukorica, és 10 órán keresztül menni kell a táblában nettó 1200-1300 forintos órabérért. Van, aki két hetet dolgozik, mások akár 3 hónapot is felvállalnak, elsősorban azok jelentkeznek, akiknek végképp nincs más pénzkereseti lehetőségük, de rövidebb időre diákok is beállnak dolgozni. A múlt héten egy háromfős család jelentkezett, ők a 10 órás munkaidővel hárman összesen napi 36 ezer forintot kereshetnek, ami 20 napra hármójuknak 720 ezer forintot hoz a családi kasszába – hangzott el a gyors kalkuláció.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában