gazdaság

2020.07.24. 20:00

Veszélyben a hazai mézünk

Az akácméz sorsa is megpecsételődhet, ha a jelenlegi ütemben folytatódik az akácosaink kivágása.

Nem lesz jó az idei méztermés

Fotó: KM-archív / Sipeki Péter

– Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható az idén, az átlagtermés harmada vagy negyede lett csak az idei – közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Bross Péter kiemelte: januárra nem lesz a magyar szabadpiacon eladó méz, és a rossz termés az árakban is látszik, a hárs- és az akácméz ára például az elmúlt hónapban 50 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest.

Kedvezőtlen időjárás

– Ha januárra nem is, de márciusra valóban elfogyhat a hazai méz – erősítette meg térségünk egyik családi méhészetének értékesítéssel foglalkozó tagja. Monori Imre szerint sok függ attól is, hogy lesz-e a koronavírus-járványnak egy újabb, erőteljes, ismét szigorú lakossági korlátozásokkal együtt járó hulláma.

– Ha igen, akkor megint fellángolhat a tavasszal már megtapasztalt felvásárlási láz, amikor tíz kiló számra vásárolták a mézet nemcsak a legjobb módúak, de az átlagemberek is. Pedig az árak tényleg jócskán följebb mentek.

Ugyanis a kedvezőtlen – fagyokkal, szárazsággal sújtott – tavaszi időjárás közepette a fogyasztók körében legkedveltebb akácmézből a szokásos menyiségnek az ötödét, átlagosan csak hat kilogrammot tudtak begyűjteni a méheink az igencsak kurta, idei szezon alatt

– szolgál kézenfekvő magyarázattal a mézes körökben ismert fiatalember, aki egyelőre a jövőt sem látja túl rózsaszínűnek.

– Az akácmézünk további sorsa is megpecsételődhet, ha a jelenlegi ütemben folytatódik az akácosok kivágása. Fel kellene gyorsítani a telepítéseket ahhoz, hogy ez a hungarikum hosszú távon hirdethesse jó hírünket – fogalmazott Monori Imre.

MTI/GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában