Mezőgazdaság

2020.08.19. 11:26

Aratják a csemegekukoricát

Hazánkban az évi termés átlagosan 500-600 ezer tonna körül alakul.

A feldolgozás mellett évről évre emelkedik a frissen vagy főttként értékesített csemegekukorica mennyisége is

Forrás: illusztráció / MW-archív

Fotó: Katona Tibor

A korai fajtákkal megyénkben is megkezdődött a csemegekukorica betakarítása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint Magyarország Európa legnagyobb termelője és a világ második legnagyobb kukoricakonzerv-exportőre.

– Az idén a vetéskori aszály, majd a későbbi nagy esőzések miatt egy-másfél hetet csúszik a szezon, de a minőség jó, és átlagoshoz közeli, 500 ezer tonna körüli termés várható. Ennek 95 százaléka külföldre kerül, konzerv és fagyasztott formában. Az elmúlt években 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát, ez a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle – közölte lapunkkal Rácz Imre, a NAK megyei elnöke. Elmondta, a hazai termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye a maga 10 ezer hektár feletti termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is több ezer hektáron termesztenek kukoricát.

Elmarad a tavalyitól

– Két hete indultunk meg a korai fajtákkal, egyelőre a termésátlag elmarad a tavalyitól. Míg az előző évben hektáronként 170-180 mázsa kukoricát takarítottunk be, úgy néz ki, az idén a hektáronkénti átlag csak 140-150 mázsa körül alakul majd – mondta lapunknak Pásztor Tibor, aki Gávavencsellő környékén 64 hektáron termeszt csemegekukoricát. Hozzátette, kaptak jeget és rengeteg esőt, több helyen kimosta a víz a növényt, ezért lesz kevesebb az idei termés.

– Az értékesítést egy timári tész-en keresztül oldom meg – közölte Pásztor Tibor, aki öt éve foglalkozik csemegekukoricával. Az évi átlagosan 500-600 ezer tonna hazai termés több mint felét a konzerv­ipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A feldolgozás mellett évről évre emelkedik a frissen vagy főttként értékesített csemegekukorica mennyisége is. Az itthon előállított csemegekukorica-termékek mintegy 95 százaléka exportra kerül, ez az egyik legjelentősebb agrárexportcikkünk, feldolgozása több ezer embernek ad munkát.

A legtöbb konzervet Oroszországba és a FÁK-államokba, a fagyasztott terméket Angliába és Németországba szállítjuk, de termékeink eljutnak a világ szinte minden tájára. Fagyasztott kukoricából – az Egyesült Államokat követve – a világ második legnagyobb exportőre hazánk. Konzervkukoricában Magyarország és Franciaország a vezető európai exportőr – tájékoztatott a NAK.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában