Földész Fórum

2020.11.15. 14:00

Új kihívásra új megoldást

A Keleti Kapu szervezésében első online Földész Fórumukat tartották ökotermesztők és szaktanácsadók.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Covid–19-járvány miatt online formában tartotta meg a XIX. Földész Fórumot a Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesülete. A földészek és a szervezők számára egyaránt újdonságszámba menő virtuális konferenciával, bár menet közben technikai problémákkal is szembe kellett nézni, végül is valamennyi érintett elégedett volt.

Az agrártermékeink előállítását segítő program részeként innovatív gyakorlat életszerű megjelenítésében vettünk részt szándékunk szerint

– értékelte az októberben a világháló segítségével megrendezett eseményt dr. Ratkos József, a Veisz János Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete elnöke.

Elérte a célját

– A járvány kényszere szülte, az internet adta virtuális közösségi fogadótérben most is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szaktanácsadó és Felnőtt-képző Igazgatósága segítségével lehetett jelen mintegy félszáz, szaktanácsadói névjegyzékben szereplő szakember. Az online technika kínálta – ekkora létszámmal persze már igen nehezen birkózó – Skype-konferencia hús-vér résztvevői sok száz kilométeres távolságokat áthidalva láthatták, hallgathatták az előzetesen felkonferált szakmai előadókat, akik kutatási eredményeikről tartott előadásaikat „vetített” képekkel illusztrálták – emlékeztetett dr. Ratkos, hozzátéve: – Szeretnénk elismerésünket kifejezni az első online Földész Fórumunkon részt vett szaktanácsadó kollégáknak azért, hogy az eddig még soha nem próbált, interaktív szerkesztésű, virtuális technikának kitett rendezvényünk – köszönhetően az ő segítségüknek is – elérte célját. A NAK illetékese már megerősítette, a sikeres teljesítés okán négy kreditpontot jegyezhettek be minden részt vevő, regisztrált szaktanácsadónak.

A fórumot követően a nyíregyházi Keleti Kapu egyesület elnökéhez írt levelében a NAK szaktanácsadási csoportja így értékelt.

Technikai probléma

A jelenlegi vírushelyzet mindenkit új kihívások elé állít, ezért új megoldásokat kell találni.

– A szaktanácsadók kreditgyűjtésének segítése céljából vezettük be az online rendezvények akkreditálását, amikből nyolc is volt az elmúlt időszakban... Sajnáljuk, hogy a rendezvényen technikai probléma volt, ám ennek ellenére a bejelentkezett szaktanácsadók megkapják a kreditpontot azzal a kitétellel, hogy a konferencia anyagát valamennyiüknek megküldik a szervezők. Bízunk benne, hogy a jövőben sikerül megtalálni azt az optimális megoldást, ami technikai és költségszempontból is kielégítő a résztvevők és a szervezők számára.

Van jobb, de drágább

– Természetesen keresni fogjuk a mostaninál még jobb technikai megoldást a jövőben várhatóan jóval több szerepet kapó virtuális fórumok rendezéséhez – reagált a „felsőbb szerv” megjegyzésére Ratkos József, aki elmondta: – Kétségtelenül létezik a Skype-nál profibb megoldás (mint például a Zoom), aminek tetemes költségvonzatát egyelőre csak anyagilag erősebb felhasználók engedhetik meg maguknak. Remélhetőleg a jövőben kaphatunk majd ilyen célra mi is támogatást.

Az izgalommentesnek nem mondható online fórum után jóleső érzés volt a főszervezőnek olyan elismerést olvasni, mint amilyenről egy vásárosnaményi szaktanácsadótól érkezett levélből értesült: – Köszönöm az önök fáradozását, nagy munkáját és az értékes szakmai anyagokat, amiket nagy érdeklődéssel olvastam. Jómagam Veisz János tanár úrral jó ismeretségben voltam. Együtt utazván sokat beszélgettünk a szakmáról… Tisztelettel: Király Sándor.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában