Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.12.14. 07:00

Jobban járnak az őstermelők

Jövő januártól emelkedik az őstermelők adómentességének értékhatára.

A jövő évi változások megyénkben több mint 43 ezer őstermelőt érinthetnek | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Szendi Péter

Átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, így 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek az adminisztrációs terhei, a cél a családi gazdaságok erősítése és a generációváltás támogatása – mondta az agrárminiszter a Kossuth rádiónak a napokban. Három működési formát alakítanak ki: őstermelő, az őstermelő családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság.

Emelkedő értékhatár

Szokolai László nyíregyházi könyvelőt arra kértük, ismertesse lapunknak a 2021. január elsejétől életbe lépő, az agrárium szereplőit érintő jogszabályi változásokat.

– Egy átalányadózást választó őstermelő esetében a jelenlegi adómentes értékhatár 8 millió forint, januártól ez az értékhatár emelkedik az éves minimálbér ötszörösére, jelen helyzetben 9 660 000 forintra. Ha ezen értékhatár alatt marad az éves árbevételük, nem kell sem személyi jövedelemadót, sem szociális hozzájárulási adót fizetniük – emelte ki az Adólabor Kft. vezetője.

A jövő évi változások megyénkben több mint 43 ezer őstermelőt érinthetnek | Illusztráció: MW-archív

– Ha meghaladja a 9 660 000 forintot, de nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét – ami az idei összeggel számolva 19 320 000 forint – az őstermelő jövedelme, akkor a 10 millió forint fölé eső rész után kell csak személyi jövedelemadót fizetni. Fontos, hogy a korábbi, fix értékhatárokat most a minimálbérhez kötötték, tehát évről évre nőni fog a kedvező adózási sáv – tette hozzá a szakember.

Szokolai László szerint új fogalomként megjelenik az őstermelők családi gazdasága, aminek 16 éven felüli tagjai akkor részesülhetnek a kedvező adózási sávban, ha összbevételük nem haladja meg az éves minimálbér negyvenszeresét.

– Ezeken felül nem kell évente megújítani az őstermelői kártyát, aki egyszer őstermelővé válik, a megszüntetésig az is marad. Ennek legalább annyian örülnek, mint a bevételi értékhatárnak – vélekedett az Adólabor vezetője. Az őstermelői igazolvány és a betétlap fizikai értelemben véve megszűnik.

Tisztán csak jövőre

A változás a Ramocsaházán gazdálkodó Cseh Lászlót is érinti. Mint elmondta, örül a jó hírnek, bár tisztán majd csak a jövő év elején fog látni.

– Az almatermesztést egy kft. többségi tulajdonosaként, a szántóföldi növénytermesztést viszont már mint őstermelő végzem – avatott be a részletekbe a ramocsaházi gazda. Hozzátette, a könyvelőjével még nem egyeztetett, így nem tudja pontosan, a gyakorlatban mi is fog változni januártól.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságától megtudtuk, a jövő évi változások megyénkben több mint 43 ezer őstermelőt érinthetnek, közülük 36 702-en rendelkeznek egyéni, míg 6429-en közös őstermelői igazolvánnyal. Utóbbiról Sarkadiné Ruzsinszki Ágnes elmondta, a közös igazolványt az egy háztartásban élők igényelhették meg.

– Azt várjuk, hogy a közös igazolvánnyal rendelkező őstermelők lesznek azok, akik a jövőben átalakulnak családi gazdaságokká – tekintett előre a megyei igazgató.

TG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában