Letölthető lesz a honlapról

2021.01.04. 11:42

Új értékesítési betétlapok várhatóak ebben az évben

A kedvezményes adózásra az őstermelő-­nyilvántartás jogosít majd fel.

KM

Megváltoznak az új esztendőben az őstermelői kedvezményes adózás formai előírásai. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága a szerkesztőségünkhöz elküldött közleményében felhívja az őstermelők figyelmét arra, hogy a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény alapján 2021. január 1-jétől az őstermelői kedvezményes adózásra nem az értékesítési betétlap kiváltása fogja feljogosítani az őstermelőt, hanem az, hogy szerepel az őstermelői nyilvántartásban.

Letölthető a honlapról

Az értékesítési betétlap érvényesítő funkciója az őstermelői igazolvány kivezetésével megszűnik. Az őstermelőnek azonban a jövőben is kell vezetnie valamilyen alapnyilvántartást, ami lehet naplófőkönyv, pénztárkönyv, bevételi és költségnyilvántartás, bevételi nyilvántartás, vagy erre a célra az értékesítési betétlapot is megtarthatja a gazdálkodó. A betétlapot tehát a bevételeik vezetésére az őstermelők a jövőben is választhatják bonyolultabb bevételi nyilvántartás vezetése helyett, amennyiben bevételi nyilvántartás vezetésére lennének jogosultak. Az új szabályozás révén az értékesítési betétlap várhatóan megújul. Ha az őstermelő a jövőben is betétlapon kívánja bevételeit nyilvántartani, január közepétől tudja letölteni a Nébih, illetve a NAK honlapjáról, továbbá a falugazdászoktól is kérheti az értékesítési betétlap kinyomtatását.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában