Védekezés

2021.07.03. 15:30

Veszélyes melegkedvelők rajzanak!

Mint minden évben, az időjárás idén is új kihívások elé állítja a földművelő embert.

GB

A permetezéseket a levél deformációjáig kell elvégezni

Forrás: Illusztráció / MW

Fotó: AS

Nem volt elég a hűvös, nedves, a növényápolási munkákat gátló tavasz, a nyár kánikulával és az eddigieknél nagyobb károkkal fenyegető aszállyal gyötri tovább megyénk mezőgazdáit. A jelenlegi növény­egészségügyi helyzetről a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Növényorvosi Kamarát kérdeztük.

Szívó-rágó kártevők

– A növényállományainkba folyamatos a szívó-rágó kár­tevők betelepedése, szaporodása, amivel egyre nagyobb kárt okoznak.

– A körtelevélbolha, levéltetvek, dohánytripszek, gyümölcsmolyok, aknázómolyok, szipolyok, poloskák felszaporodása erőteljes, helyenként súlyos kárt okoznak szívogatásukkal, rágásukkal a szántóföldi, gyümölcs- és zöldségkultúrákban. A növények levelein látszanak a szívogatás, rágás nyomai – hívta fel a figyelmet Bujdos László növényvédelmi szakmérnök, természetesen nem feledkezve meg a gazdák teendőiről sem.

– A körtelevélbolha által megtámadott levelek, hajtások besodródnak, elsárgulnak, egy részük idő előtt lehullik, erős fertőzés esetén jelentős terméstorzulást és korai gyümölcshullást is okozhatnak. A kártétel mellett a körtelevélbolha s a levéltetvek táplálkozásuk végtermékeként mézharmatot választanak ki, amit a méhek látogatnak. Ezért a méhek védelmét szigorúan figyelembe véve, még körültekintőbben kell a növényvédő szereket megválasztani. Nem feledkezhetünk meg például arról, hogy virágzásban (a bimbó feslésétől a szirmok lehullásáig terjedő időszakban) méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel tilos permetezni a gazdasági növényeket. A tilalom a virágzás idején kívül is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a növényt a méhek egyéb okból (mézharmat, guttációs cseppek) látogatják.

– A zöldalma-levéltetű szaporodásához és terjedéséhez az időjárás optimális, a meleg, száraz idő felgyorsítja a szaporodási folyamatokat, a levéltetű-generációk néhány nap alatt kialakulnak, a már meglévő telepeket hatalmas egyedszámúra tudják növelni, illetve újabb kolóniákat tudnak létrehozni. A zöldalma-levéltetű elsősorban a hajtásvégeken található friss leveleket támadja meg, igazán nagy problémát addig okoz, amíg a hajtások növekedése le nem áll. A védekezéseket folyamatosan a hajtásnövekedés befejeztéig (június vége, július közepe) kell végezni. Figyelemmel kell lenni arra, hogy ilyen gyors fejlődési ciklusban a telepek nagyon hamar kialakulnak, az egészséges levél néhány nap alatt besodródik. A permetezéseket a levél deformációjáig érdemes elvégezni. Bioültetvényekben 1 százalékos gyümölcsfaolajjal vagy narancsolajjal lehet védekezni a levéltetvek ellen, ebben az esetben kifejezetten figyelni kell arra, hogy a kártevők ne a deformálódott levelek védelme alatt legyenek.

Permetezési napló

– A kártevők ellen az eddigieknél is nehezebb az eredményes védekezés. Folyamatos védelemre van szükség, erre az engedélyezett növényvédő szerek használhatók. Mindig kérjük ki szaktanácsadó véleményét, mert az egyes készítmények hatékonysága változó, és ha a kártevők már erősen fölszaporodtak, nagyon nehezen pusztíthatók. Fontos, hogy a növényvédő szeres kezelés előtt a címkét figyelmesen olvassuk el. Az AKG-programban részt vevőknek pedig a különleges előírásokat be kell tartaniuk! A permetezési napló naprakész vezetése kötelező, különösen az értékesítésre szánt terményeknél! – fejezte be Bujdos László.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában