mezőgazdaság

2021.09.15. 07:00

Alma – ötven tonna átlagban

Nem számítanak kiemelkedő terméseredményre a megyei almás gazdák.

Fotó: Jernei Gábor

A vártnál később jött és aszályos nyár miatt az almával foglalkozó gyümölcstermesztők nem számítanak kiemelkedő évre az idén – legalábbis ezt tudtuk meg a XIX. Csengeri Almafesztiválon megszólaltatott termesztőktől. A 2021-ben az év csengeri gazdájának választott Ópris Boglárka azt mondta, az intenzív gazdálkodásba bevont területeiken egy átlagos termésre számítanak, hektáronként mintegy 50 tonnára. Jelenleg négy hektáron foglalkoznak almával, a gála szedését már befejezték, a héten a golden szüretelésével folytatják.

Forján Zsolt, Csenger polgármestere lapunknak elmondta, az almafesztivál szombati megnyitóján megfogalmazta a helyi gazdák vágyát, hogy a jövőben létesülhessen a településen egy almafeldolgozó, hiszen a terület és az infrastruktúra már adott. Erre reagálva dr. Nagy István agrárminiszter a beszédében egyebek mellett elmondta, erre van lehetőség, akár 5 milliárd forintot is tudnak adni az üzem építésére, ha egy befektető minden egyes állami forint mellé odatesz egy másikat.

Ópris Boglárka 2012 óta csatlakozott a családi gazdálkodáshoz. A csengeri gyümölcstermesztő valamit nagyon jól csinálhat, mert a XIX. Csengeri Almafesztiválon szombaton ő vehette át az Év Gazdája elismerő címet Forján Zsolttól, Csenger polgármesterétől.

– A díjak nem feltétlenül fontosak, de nagyon jól tudnak esni – mondta lapunknak Ópris Boglárka. – A fesztivál megnyitóján jót mosolyogtam, mert az hangzott el, hogy itt Csenger környékén az almáról szóló évszázados tudás apáról fiúra száll, ami az én esetemben úgy helyes, hogy apáról lányára. A viccet félretéve, nagyon szeretek gyümölcsökkel foglalkozni. A családi vállalkozásunk héthektáros területen termeszt almát és meggyet, ebből négy hektár az almás. Természetesen több fajtával dolgozunk, ez a betakarítás miatt nagyon fontos, hiszen ha egyszerre kellene minden fát leszüretelnünk, nem tudnánk időben végezni. A múlt héten a Gálát szedtük, most pedig már neki is láttunk a Goldennek. Az már látszik, hogy nem ez lesz a legkiemelkedőbb évünk. Az idén kicsit később érkezett a nyár a vártnál, emiatt átlagos mennyiségre számítok, ami nagyjából 50-60 tonna gyümölcs hektáronként.

Intenzív termelés

Több csengeri gazdához hasonlóan Ópris Boglárka is az intenzív termesztés híve.

– Ebben a régióban kedvezőek a termőhelyi adottságok, nagy ültetvénysűrűséggel dolgozunk, az aszályos nyár miatt egyébként is szükség volt az öntözéses termesztésre. Ezenkívül jéghálóval óvjuk a fáinkat, és folyamatosan odafigyelünk a növényvédelemre – avat be a részletekbe a csengeri gazda.

– Szerencsére a piacunk adott. Közvetlenül is értékesítünk, de már megvannak azok a vásárlóink, akik évek óta tőlünk veszik a gyümölcsöt. Egy kicsit amiatt szoktunk gondban lenni, hogy szüret idején találunk-e elég munkaerőt.

Többnyire helybéliek járnak hozzánk dol­gozni.

Ez utóbbira erősít rá egy másik csengeri gazda, aki szívesen megosztja a véleményét, de nem szeretné, ha a nevét is leírnánk.

– Egyre nagyobb a hiány a használható munkaerőből. Pár évvel ezelőtt még sokkal könnyebb dolgunk volt a szüret idején. Keressük az okát, mi történhetett, de még nem tudunk rá választ.

Szemmel vásárlók

Beszélgetőtársunk egy másik érdekes tényre is felhívta a figyelmet.

– Ha talpon akarunk maradni, akkor nagyon oda kell figyelni a piaci igények változására. Korábban a gyümölcs hamar eladta magát. Most már nagyon résen kell lennünk, és olyan almafajtákkal is el kellett kezdenünk foglalkozni, amelyek korábban eszünkbe sem jutottak.

Ma a vevők többsége nem a szájával, hanem a szemével vásárol.

Azaz hiába jobb ízű az egyik alma, ha a másik fajta szebb és látványosabb, akkor azért nyúlnak még akkor is, ha utána otthon kevésbé ízlik. Nekünk pedig ezt tudomásul kell vennünk, és megyünk a piac után. Több gazdával összefutottam itt az almafesztiválon, ők is ugyanezt tapasztalják. Megvonjuk a vállunkat, ha a piac ezt diktálja, akkor mi kiszolgáljuk az igényeket. Egyébként az idei terméssel nincs gond, kiemelkedő mennyiséget sehol sem várunk, de ma már egy jó erős átlagnak is örülni kell.

Almaüzemet szeretnének

Forján Zsolttól, Csenger polgármesterétől megtudtuk, a városban és környékén közel 1000 hektáron termesztenek almát.

– Szeretnénk ehhez egy feldolgozóüzemet is létesíteni – mondja Forján Zsolt.

– Az ipari parkban ehhez a terület és az összes szükséges infrastruktúra adott. A fesztivál megnyitóján dr. Nagy István agrárminiszer elmondta, az állam akár 5 milliárd forintot is tud adni erre a célra, ha a kormány minden egyes forintja mellé egy befektető odatesz egy másikat. Most azon dolgozunk, hogy találjunk valakit, akit érdekel ez a lehetőség.

Borítókép: Dr. Nagy István agrárminiszter is megtekintette Csengerben az idei almatermést | Fotó: Jernei Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában