Őszi vetés

2021.10.06. 07:22

Az őszi munka dandárja még most kezdődik el

Az őszi vetésűek mag­ágy-előkészítését érdemben nem gátolja az időjárás.

KM

20210428 Csombard Befejezik a kukorica vetését. Eddig 300 hektáron vetették el a kukoricát. Csombárdi táblákon dolgoztak a cég dolgozói, a környéken több 1500-2000 négyzetméteres táblán adott feladatot a vetés. 150 hektáron a napragforgó is a földbe került. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen: a Vikár Béla Mezőgazdasági Zrt. munkatársai

Fotó: Lang Róbert

Már belevágtak a megyei gazdálkodók is az őszi vetésbe, de a munka dandárja még csak most kezdődik – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Rácz Imrétől megtudtuk, hogy a búza vetésterülete (22699 hektár) azonos a tavalyival, ebből eddig közel három és félezer hektárt (a teljes terület 15 százalékát) vetettek el a gazdák.

Kedvezett a kelésnek

A repce vetése befejeződött (4453 hektár), az elmúlt hét lehullott csapadéka kedvezett a kelésnek. Az őszi árpa (a tervezett terület nagysága 1287 hektár) és a rozs (3016 hektár) vetése ütemesen halad, mindkettő esetében túl vagyunk a munkálatok felén. A tritikáléval már elindultak a vetőgépek (a tervezett terület 9165 hektár), eddig 1327 hektárral (a teljes terület 14,5 százalékát) végeztek. Az őszi vetésűek magágy-előkészítését érdemben nem gátolja az időjárás, a csapadék inkább gyorsíthatja. A megyében jelenleg az elvetendő összterület közel 60 százaléka, 23 800 hektár lett előkészítve.

A tavaszi vetések alá készülő őszi mélyszántás még csak nagyon az elején jár. Az eddig elkészült 10.100 hektár esetében többnyire a tervezetten elvégzett híg- és istállótrágyázás aláforgatása volt az elsődleges cél. Itt meg kell jegyezni, hogy a gazdák jelentős része egyre inkább a forgatás nélküli, lazítás-keverés műveletkombinációt alkalmazza – adott tájékoztatást Rácz Imre megyei elnök.

Borítókép: Már elindultak a megyei vetőgépek, de a munka nagy része még hátravan | Illusztráció: MW-Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában