Termelők

2022.01.16. 09:05

Ha vitaminbomba, legyen is az

A kereskedelmi láncok már többnyire laboratóriumi vizsgálati jegyzőkönyvet kérnek a termelőktől.

KM

Boda László tunyogmatolcsi körtetermesztő tisztában van azzal, mekkora a felelőssége, hogy a gyümölcsösében leszedett terméssel ne legyen gond a szermaradék miatt

Forrás: Galambos Béla archív-Fotó

Piaci versennyel indul néhány hét múlva a tavaszi időszak a kereskedelem és a termelők számára egyaránt. A megfelelő termesztési technológia megtalálása mellett az egyik legfontosabb kihívást a kártevők jelentik. Azzal kapcsolatban, hogy milyen szempontok alapján érdemes növényvédő szert választani, az e téren is tapasztalattal rendelkező, független vizsgálólaboratóriumok, mint például az élelmiszer-vizsgálatokat is folytató, Superbrands-díjas Wessling Hungary Kft., vagy a Nébih hálózatába tartozó, a szabolcs-szatmár-beregi termelőkhöz legközelebb eső Miskolci Növényvédőszermaradék-analitikai Laboratórium segítsége vehető igénybe. 


Verseny a koraiságért 


A fogyasztók, mezőgazdasági termelők türelmetlenül várják a közeledtét csábító „vitaminbomba” primőrökkel előre jelző tavaszt. A hosszú téli, friss zöldségekben és gyümölcsökben kevésbé bővelkedő időszak után a vásárlók ki vannak éhezve a primőr – mindenek­előtt magyarországi – árukra. 
A hazai termelők pedig sok esetben versenyt futnak az idővel, hogy kié lesz az „első fecske” a magyar piacon. A koraisági felár „bezsebelése” ugyanis a termelő számára megteremtheti az alapját egy egész éves eredményes gazdálkodásnak – vélekedik a Wessling specialistája, Vadasi Tamás. 


A primőr áruk esetében a megfelelő termesztési technológia, fajta és az értékesítési csatornák megtalálása mellett a legnehezebb helyzettel akkor szembesül a termelő, ha a betakarítás közeledtével növénybetegséggel vagy olyan kártevővel találja szemben magát, amely ellen csak növényvédő szerekkel, peszticidekkel védekezhet. 


A Magyarországon megtermelt étkezési minőségű zöldségek és gyümölcsök legnagyobb részét a kereskedelmi láncok értékesítik a fogyasztóknak. Ezek a cégek – igazodva a fogyasztói elvárásokhoz – egyre inkább azokat a termékeket keresik, amelyek bizonyítottan határérték alatt tartalmaznak szermaradékokat és a keverékben előírásszerűen használt szerek nem erősítik fel egymás hatását, így károsítva az emberi egészséget. A legtöbb esetben már nem elég számukra a permetezési napló vagy termelői nyilatkozat. Laboratóriumi jegyzőkönyvet kérnek, amelynek eredményei alapján a termék megfelel a rendeletnek. 


Nagy kihívás a gazdának 


– Egy nem engedélyezett szert, illetve a határérték feletti szermaradékot tartalmazó, forgalomba hozott terméktétel presztízsveszteséget és óriási károkat tud okozni a termelő számára a magyar és nemzetközi piacon egyaránt. Nagy kihívást jelent tehát a termelőknek az élelmiszerbotrányokkal tarkított piacon saját termékeik kiváló minőségét bizonyítani. Az akkreditált laboratóriumok segíteni tudnak a gazdáknak abban, hogy termékük növényvédőszer-mentességét bárhol elfogadható vizsgálati jegyzőkönyvvel is igazolni tudják vevőjük előtt – hangsúlyozza a nemzetközi laborhálózat hazai specialistája. 
 

Szermaradékmentesen


Amennyiben stratégiai döntést kell hozni a növényvédő szer használatával kapcsolatban, az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: 


– A betakarításig a károsító okozhat-e olyan mértékű veszteséget a kultúrában, amely miatt kénytelen növényvédő szert használni? 
– Milyen típusú növényvédő szert kell használnia? 
– A használt növényvédő szer élelmezés-egészségügyi várakozási ideje meghaladja-e a betakarítás tervezett időpontját, vagyis lebomlik-e a szer a betakarításig? 
– Lesz-e lehetősége a betakarítást megelőzően vagy a betakarításkor megvizsgáltatni a termékét, hogy abban határérték feletti szermaradék kimutatható-e? 

Címkék#termelők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában