Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.06.09. 11:30

Ne kapjon lángra egy szikra!

A gépet üzemeltetés közben még véletlenül sem szabad magára hagyni.

KM

Minden gépnek át kell esnie egy tűzvédelmi felülvizsgálaton | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Shutterstock

A nyári betakarítási munkákra kellő körültekintéssel kell felkészülni, ezért különösen fontos a munkálatokban részt vevő erőgépek tűzvédelme, az aratás, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismerete, betartása – olvasható Varga Béla tű. ezredes a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságához eljuttatott hivatalos tájékoztatójában, melyből igyekeztünk kiemelni a legfontosabb tudnivalókat. 

Egy példány a gépen 

A betakarítási, szalmaösszehúzási és bálázási munkákban legalább egy darab „21A és 113B vizsgálati egységtűz” oltására alkalmas tűzoltó készülékkel és szikracsapóval vagy lapáttal ellátott erő- és munkagép vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát elvégezték. A műszaki ellen­őrzésről jegyzőkönyv készül, amelynek egy példányát a járművön el kell helyezni. Az erő- és munkagép kezelője a munka megkezdése előtt és annak befejezése után, illetve a szünetekben köteles a kipufogó-vezetéket és a szikratörő műszaki állapotát ellenőrizni, a rárakódott éghető anyagtól szükség esetén megtisztítani – áll a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának közleményében. 

Varga Béla tű. ezredes szerint a tartalék üzem- és kenőanyagot az aratógéptől, a kazaltól és a gabonatáblától legalább 20 méter távolságra kell elhelyezni éghető hulladéktól, növényzettől mentes területen. Nagyon fontos továbbá, hogy a betakarítással érintett területen, a munkagépen tilos az olyan karbantartási, javítási munka elvégzése, amely nyílt láng használatával jár vagy elfolyhat az üzemanyag. Munkaszünet idejére az aratógépet, az erőgépet a még lábon álló terménytől, a tarlótól, vagy a kazaltól legalább 15 méter távolságra kell elhelyezni, éghető hulladéktól, növényzettől mentes területen. Ha a tarlótól ez a távolság nem biztosítható, akkor 3 méter széles szántással vagy tárcsázással kialakított védősávon kívül kell elhelyezni. 

Az aratógépet hajlékony földelővezetékkel, akkumulátorát pedig legalább villamosságot nem vezető anyagú védőburkolattal kell ellátni. 

Legyen elegendő víz! 

Varga Béla tűzoltó ezredes felhívja a gazdák figyelmét, hogy a gépet üzemeltetés közben még véletlenül se hagyják el. A kazalozást végző erőgép a kazalt csak olyan távolságra közelítheti meg, hogy az erőgép égésterméke vagy annak elvezető csöve gyújtási veszélyt ne jelentsen. A kazalozásban részt vevő erőgépet a ráhullott szalmától, szénától rendszeresen, de legalább naponta meg kell tisztítani. 

Gabonatáblán dohányozni még a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben is tilos. Az aratás idejére a gabonatáblától legalább 15 méterre, éghető anyagtól és növényzettől mentes dohányzóhelyet lehet kijelölni. A dohányzóhelyen az esetleges oltáshoz elegendő mennyiségű vizet kell kihelyezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában